”От Световната война до Студената война” на 11 септември

28 август 2017 | 14:33 Дачев
 11 септември, в 21:00 ч. по Viasat History - 2 епизода х60 минути
From World War To Cold War
 
В самото начало на Ялтенската конференция на 4 февруари, 1945 г., "тримата големи" са оптимисти - победата е абсолютно сигурна, а споразумението, което са постигнали, изглежда ще опази ценностите, за които са се борили.
 
Въпреки това, само за броени месеци, от техните договорки няма да остане нищо, освен непреодолими различия. Обединени по време на войната, съюзниците ще станат съперници в мирно време. 

Как може да бъде обяснено такова бързо пропадане на всички усилия? Как светът, в търсене на траен мир, стига от Ялтенската конференция през 1945 г. до серията от събития, които в крайна сметка водят до Студената война? 
 
С помощта на архивни кадри, снимки, оригинални писма и уникални свидетелства, двата епизода ще предложат нов поглед върху този решаващ период от историята и ще ви потопят напълно в следвоенните години и нововъзникващия световен ред.

* * * * * * *

Още интересни филми през септември по канала за история:
 
Подемът на цивилизацията
От неделя, 3 септември, в 16:00
Сезон: 2
Брой епизоди: 3 x 60 мин.
Оригинално заглавие: The Ascent of Civilisation
 
Пътешествие към корените на модерния свят. В трите нови епизода представяме древните хора, които са проправили пътя на модерното общество с културните си и научни постижения. Те са оставили наследство, което е променило света завинаги - от еклектичните германски племена, които са се противопоставили на могъщите римляни, през картагенските мореплаватели, които са създали първата световна търговска мрежа, до напредничавите араби и връзката им със съвременната наука. Запознайте се с предците, които са определили живота ни.
 
* * * * * * *
 
Завръщането на Черната смърт
Неделя, 3 септември, в 19:15
Брой епизоди: 1 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Return Of The Black Death
 
Чумата, която променя света - Черната смърт, е имала толкова опустошително въздействие върху обществото, че причинява разрухата на феодалния средновековен европейски ред и възвестява модерния свят. Но какво всъщност причинява Черната смърт - и колко хора са умрели - все още е загадка. 
 
Разкази от онова време показват как Черната смърт е убивала, без да прави разлика между богати и бедни, стари и млади; как жертвите са страдали от болезнени циреи, кървене от ушите и черни петна. Светът никога не е виждал подобно нещо, нито преди това, нито по-късно. 
 
Днес ново разследване на скоро изровени скелети от отдавна забравено чумно гробище, открито под улиците на Лондон, може да разреши веднъж завинаги този дебат в историята. Вижте ключови улики в костите на жертвите! Завладяващият филм разкрива защо Черната смърт е най-големият убиец в историята и какво може да ни научи за бъдещи пандемии.
 
* * * * * * * *
 
Шпионските тайни за бившия крал
От четвъртък, 7 септември, в 22:00
Брой епизоди: 2 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Spying On The Royals
 
Съвсем нова уникална перспектива към най-големия кралски романс на 20-ти век. В центъра на вниманието са секретните досиета на онези, които са шпионирали Уолис Симпсън и Едуард VIII, британския крал, абдикирал от трона заради любовта си към разведената американка. 
 
Ексклузивната за цял свят поредица показва как ФБР е подслушвало и следяло бившия британски монарх със заповед на самия президент. Когато шефът на ФБР поставя под въпрос заповедта, от Вашингтон съвсем недвусмислено подчертават кой я е издал и че не може да бъде отменена.
 
Когато бившият крал на Великобритания и съпругата му пристигат в американски курорт, те смятат, че се наслаждават на интимна почивка в пълна дискретност. 
В действителност всяка тяхна дума се следи, стаята им е пълна със записващи устройства и телефонът им се подслушва. 
 
Досиетата на специалните служби разкриват за пръв път как британските и американски следователи започват да смятат бившия крал за основна заплаха за сигурността, най-вече заради връзката му с нацистите. Страхът от връзката на Уолис с бившия крал е толкова голяма, че самият президент на САЩ поръчва пълно разследване. Завладяващата история показва тайните записи на онези, които са шпионирали двойката, и интервюта с очевидци на събитията. 
 
Драматичните възстановки съживяват миналото и го разкриват по начин, невиждан досега.



ИЗБРАНО