US Open на живо от днес 18 ч., очаквания към фаворитите

28 август 2017 | 14:06 Дачев
Днес започва последният за годината турнир от Големия шлем, определян от експертите като най-труден за прогнозиране.
 
Шансовете на Григор Димитров в надпреварата се увеличиха в последните седмици, предвид отличната му форма и повишено самочувствие, а и след отказването на редица топтенисисти. Какви са очакванията към фаворитите, в каква форма влиза всеки от тях в турнира, кой може да поднесе голямата изненада – вижте по-долу отговорите на тези въпроси, подготвени от коментатора на "Евроспорт" Николай Драгиев.
 
Многобройните фенове на тениса ще бъдат зарадвани с над 200 часа преки предавания от кортовете. Първото излъчване на живо започва днес от 18.00 ч. по двата спортни канала, а програмата за 28 август предвижда следните двубои:

Евроспорт 1 (от 18.00 ч.):
Варвара Лепченко – Гарбине Мугуруса
Тенис Сандгрен – Марин Чилич
Танаси Кокинакис – Янко Типсаревич
Каролине Вожняцки – Михаела Бузърнеску
Яна Чепелова – Доминика Цибулкова
Мария Шарапова – Симона Халеп
Дериън Кинг – Александър Зверев
 
Евроспорт 2 (от 18.00 ч.):
Петра Квитова – Йелена Янкович
Йохана Конта – Александра Крунич
Виктория Кужмова – Винъс Уилямс
Лука Пюй – Рубен Бемелманс

Програма за вторник, 29 август:

Евроспорт 1 (начало: 19.00 ч.)
Алекс де Минор – Доминик Тийм
Хенри Лааксонен – Хуан Мартин дел Потро
Рафаел Надал – Душан Лайович
Вацлав Шафранек – Григор Димитров (около полунощ българско време - началният час зависи от продължителността на предходните мачове)
Елизе Мертенс – Медисън Кийс
Роджър Федерер – Франсис Тиафо
 
Евроспорт 2 (начало: 18.00 ч.)
Каролина Плишкова – Магда Линет
Елена Остапенко – Лара Аруабарена
Жереми Шарди – Гаел Монфис
Райън Харисън – Томаш Бердих
Джон Милмън – Ник Кириос
* * * * * * *

По това време на годината много от топ играчите са вече преуморени или контузени, а това с особена сила важи за предстоящото издание на турнира при мъжете. Джокович и Вавринка отдавна оповестиха своето оттегляне до края на сезона, заради стари травми. После към тях се присъедини и Нишикори, за да стигнем и до вестта за отказването на Раонич и Мъри в самото навечерие на шампионата.
 
Надал и Федерер пък не впечатлиха с играта си на големите турнири преди US Open. Въпреки че достигна до финала в Монреал, швейцарецът изглеждаше лишен от онзи устрем и импулс, който го отведе до титлата на „Уимбълдън”. После стана ясно, че е имал и проблем с болки в гърба. Наскоро Маестрото заяви, че не се вижда с три титли от шлема в един сезон. Федерер рядко казва нещо конкретно в интервю, но тези думи сякаш прозвучаха, като някакъв намек, или ако щете, като предварителна застраховка, че не е изключено да се стигне и до ранно поражение. При това положение мнозина гледат към Александър Зверев и... Григор Димитров.
 
Да, този път първата ни ракета ще бъде в ролята на съвсем явен фаворит. Това обаче означава допълнително напрежение, а и турнирите от шлема са съвсем различна история от тези в Мастърс-1000. Пътят на Гришо до четвъртфиналите изглежда павиран, даже асфалтиран, ако вземем за изходна точка показаното от него в Синсинати. Но изненади винаги са възможни. Изключително важна ще бъде първата седмица, в която Григор трябва да  набере скорост и да се предпазва от затруднения срещу играчи, които се намират по-назад в ранглистата. 
 
Мнозина включват в списъка на фаворитите и Ник Кириос, който загатна за своя огромен потенциал, достигайки до финала  в Синсинати,. Класата и постоянството на скандалния австралиец обаче са все още далеч от нужното за спечелване на титла от шлема.
 
Не по-малко интересна се очертава да бъде и надпреварата при дамите. Както се очакваше, отсъствието на Серина Уилямс оказа благотворен ефект върху интригата. За съжаление, за пръв път от 1981 г. насам България няма да бъде представена в основната схема. Впечатляващата серия от поредни участия на Цвети Пиронкова, започнала през 2006-а, намери своя край заради контузия, а Вики Томова отново остана на крачка от основния турнир.
 
Тазгодишният шампионат в Ню Йорк се очертава да бъде уравнение с поне 8 неизвестни. Осем е броят на тенисистките, които имат шанс да оглавят световната ранглиста след US Open. Всички очакват с интерес и завръщането на Мария Шарапова, която след серия от разочарования и отказвания заради контузия този път получи шанс за директно участие в основната схема. Една от най-противоречивите тенисистки получи убийствен жребий – първи кръг срещу Симона Халеп!
 
Даже и в отсъствието на Серина Уилямс, домакините имат своите надежди за силно представяне, а защо не и за титла - в лицето на Слоун Стивънс, Медисън Кийс и играещата винаги с огромно самочувствие Коко Вандевег. След като първата част от сезона бе компрометирана заради травми, Кийс и Стивънс показват впечатляваща форма в последните седмици.
 
Разбира се, явните фаворитки на базата на последните резултати са преди всичко тенисистките, спечелили титлите в Торонто и Синсинати – Елина Свитолина и Гарбине Мугуруса. Испанката вече спечели най-престижните трофеи на червено и на трева и сега се е прицелила към една от най-големите титли на твърда настилка.
 
Трудно е да се калкулират всички променливи и да се предположи откъде ще изскочат изненадите, но такива със сигурност ще има


ИЗБРАНО