БНТ в Созопол: специално студио за „Аполония“ и лятно кино

27 август 2017 | 09:42 Дачев
Денят започва с култура“ с водещи Александра Гюзелева и Николай Колев се завръща в ефира на БНТ1 в понеделник, 28 август, в 09:15 ч. със специално студио от Созопол. Културният слот ще представи най-интересните събития от програмата на празниците на изкуствата „Аполония“.
 
За зрителите на обществената телевизия предстоят срещи с именития цигулар проф. Минчо Минчев, който ще изнесе концерт заедно със своя син Николай Минчев, с известната арфистка проф. Сузана Клинчарова и с диригента на хор „Мистерията на българските гласове“ проф. Дора Христова, с чийто концерт тази година ще бъде открит фестивалът на изкуствата в Созопол. Изпълнителите от вокална формация „Светоглас“, сред които са и водещите на БНТ Даниел Спасов и Милен Иванов, ще представят пред публиката на „Аполония“ своеобразна панорама на различни стилове от традиционното българско фолклорно изкуство и източноправославната църковна музика.
 
През идващата седмица „Денят започва с култура“ ще представи новата книга на Захари Карабашлиев „Хавра“, чиято премиера предстои в дните на „Аполония 2017“ и ще срещне зрителите с авторския дебютен роман на Петър Крумов – „Катафалка, два носорога“. Писателят Георги Тенев, когото читателите в Созопол очакват на 29 август, ще представи в студиото на БНТ1 новата си книга „Жената на писателя“.
 
Водещите на предаването ще повдигнат завесата на премиерния спектакъл на Владимир Пенев „CLASS“. Постановката е продуцирана от Фондация „Аполония“ и Театър 199, а първата среща на творческия екип и актьорите Юлиан Вергов и Мила Люцканова с публиката е част от фестивалната програма.
 
Един от акцентите в  преките предавания на обществената телевизия от Созопол ще бъде и 120-та годишнина на Националната художествена академия „Николай Павлович“. Под знака на юбилея ще преминат и творческите представяния на художници и фотографи по време на Празниците на изкуствата.
 
Известната документалистка Адела Пеева, която представя предпремиерно филма си за националистичните движения - „Да живее България“, също ще гостува в изнесеното студио на „Денят започва с култура“ следващата седмица. В дните на „Аполония“ БНТ1 ще представи и лентата на Светослав Овчаров „Врагове“, в която главните роли са поверени на Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев и др.
 
Созопол ще бъде домакин и на традиционната (в рамките на „Аполония“) прожекция от кампанията „Пътуващо лятно кино с БНТ1“, а събитията от 25-то издание на кинофестивала „Любовта е лудост“, който се провежда от 25 август до 3 септември във Варна, ще следи журналистката Албена Александрова.
 
От 4 септември „Денят започва с култура“ се завръща в студиото в София. През новия телевизионен сезон екранен партньор на водещата Анна Ангелова ще бъде сценаристът и публицист Димитър Стоянович.
 
* * * * * * *
 
Националната кампания за възстановяване на летните кина в България - „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ (сезон 6 от 26 юни т.г.) - традиционно гостува на древния черноморски град Созопол на 30 август, сряда по време на Празниците на изкуствата „Аполония“. Тази година кампанията ще представи там документалния филм „88 MHz“ на режисьора и сценарист Яна Титова. Прожекцията от шестата обиколка на националната кампания ще събере любителите на лятното кино в двора на Художествената галерия от 21:00 часа.
 
Режисьорският дебют на Яна Титова в документалното кино – филмът „88 MHz“ - е посветен на незрящия радиожурналист Йордан Георгиев, който от 9 години е автор и водещ на рубриката за култура „Без маски“ по радио „Алма Матер - Класик FM“. Йордан е завършил право, журналистика и магистърската програма „Литература, кино и визуална култура“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Пише стихове, автор е на две книги - „Без маски“ и „Младите театрали говорят в „Без маски“, в които събира емблематични интервюта с някои от най-популярните родни драматурзи, режисьори и артисти. 
 
88 MHz е честотата, на която всеки понеделник от 17:00 часа интервюира изтъкнати български творци, възприемайки тяхното изкуство по различен начин – със сърцето си. Едноименният късометражен документален филм не само разказва вдъхновяващата лична история на Йордан, но и поставя екзистенциални въпроси за способността да „виждаш“, независимо от обстоятелствата и да следваш мечтите си, въпреки трудностите. 
 
Премиерно „88 MHz“ бе представен в родните кина в края на април тази година, като „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ предоставя още една възможност да бъде гледан. 
 
Продуценти на филма са NoBlink Studio, част от NoBlink team - партньор на шестия сезон на инициативата. Тяхно дело са и късометражните филми „Пеперуди“ (2016), „Зелената врата“ (2015), „Солено и сладко“ (2011), „Разговор с Ал“ (2015), „За какво служи хлябът“ (2015), „Дърво без корен“ (2013) и „Little Talks“ (2014), които тази година заеха специално място в афиша на кампанията, редом с най-новите заглавия от българското игрално кино – „Летовници“, „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“, „Каръци“, „Бартер“, „Джулай“ и други.
 
Шестото издание на кампанията „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ ще бъде закрито в София. Последната прожекция за тази година ще бъде на филма „Слава“ на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Срещата ще бъде на 8 септември 20:30 часа отново при Лятната естрада в Борисовата градина, където откриването на новия сезон през юни събра повече от 2 500 кинолюбители.
 
Репортажи от  градовете-домакини на „Пътуващото лятно кино с БНТ1“ можем да гледаме в сутрешния културен слот „Денят започва с култура“.


ИЗБРАНО