Колоездене: La Vuelta от събота по Евроспорт

18 август 2017 | 12:46 Дачев
Тази събота, 19 август 2017, от френския град Ним стартира 72-ата колоездачна обиколка на Испания – последен за годината голям тур, определян от всички специалисти като най-интересната от трите големи обиколки.
 
Това се дължи както на особеностите на терена, така и на големия брой състезатели, които имат апетит за почетната стълбичка.
 
Феновете на велосипедния спорт ще могат да проследят надпреварата до 10 септември на живо по Евроспорт 1 и 2. Коментатор на канала и експерт в колоездачния спорт е Евгени Ставрев.
 
* * * * * * *
 
Общата дължина на La Vuelta  е 3 324 км, разделени в един отборен и един индивидуален часовник, пет равнинни, осем полупланински и пет планински етапа. Профилът на обиколката е подчертано насочен към истинските катерачи и е един от тежките в цялата история на състезанието.
 
Ключовите етапи се очакват да бъдат 3-ти, 11-ти, 15-ти, 16-ти (равнинен индивидуален часовник от 40 км веднага след втория почивен ден) и 20-ти, който макар да е само 117 км в последните 60 включва две височини от първа категория пред и спиращия дъха Англиру.
 
За основен фоворит за спечелване на „Вуелта”-та е сочен четирикратният победител в „Тур дьо Франс” Крис Фрум, който ще се опита да стане първият колоездач в историята, спечелил в една година както „Тур”-а, така и Обиколката на Испания, откакто двете състезания се провеждат в този ред. 
 
Трикратният победител в обиколката Алберто Кантадор обяви, че това ще е неговото последно  състезание като професионалист и ще се стреми към възможно най-добро представяне пред родните фенове. Контадор е и единственият колоездач от тазгодишните участници, побеждавал Крис Фрум в голяма обиколка, в която британецът не се е отказал преди финала. 
 
Сред фаворитите личат и  имената на други двама бивши победители в състезанието – Винченцо Нибали и Фабио Ару. Място на почетната стълбичка ще търсят още Ромен Барде, Естебан Чавес, двамата братя Йейтс както и Рафал Майка. 
 
Очаква ни най-вълнуващото и оспорвано колоездачно състезание за годината!
 


ИЗБРАНО