”Мистериите на кралските убийства” - последни три епизода

14 август 2017 | 13:27 Дачев
Четвърти, пети и шести епизод по Viasat History - от 22:00 ч. в четвъртък на 17, 24 и 31 август
 
Лудвиг – Лудият крал на Бавария 
 
Крал Лудвиг Баварски (Ludwig II, König von Bayern, 1845 - 1886) бил гей, безподобно ексцентричен и строял приказни замъци, които днес са водещи туристически атракции на Германия. Трябва да се отбележи, че определено не е бил конвенционален мъж или крал.  
 
Непоследователното му поведения го довежда то това, че го обявяват за луд, свалят го от трона, а през юни 1886, само три дни по-късно, той се озовава мъртъв на повърхността на едно езеро, южно от Мюнхен. 
 
Така умира Лудвиг – заедно с психиатъра си, а официалната версия за събитията е, че се е самоубил. По-скорошни открития, обаче, говорят за убийство! Доказателствата са достатъчно основателни, за да предизвикат все повече настоявания тялото на краля да бъде ексхумирано, за да може истината да бъде разкрита най-сетне.
 
В този епизод пътуваме до Бавария, за да разкажем цялата история и да изследваме хипотеза, според която Лудвиг е бил разстрелян, а тялото му е било изхвърлено в езерото Старнберг. Но ако е станало така – защо? И защо семество Вителбах директно отхвърля всички предположения за убийство и напълно отказва каквото и да е изследване на останките на Лудвиг?
 
* * * * * * *
 
Мистерията със смъртта на Граф Ерол 
 
През Втората световна война, Хепи Вали в Кения е идиличен оазис за аристократичния елит. Тук често се практикува безразборен секс, злоупотреба с наркотици и разврат в най-общ смисъл на думата, а висшето общество може да безчинства, далеч от неодобрителните погледи вкъщи.  
 
Обезсмъртен във филми и книги, това е истинската история за живота и мистериозната смърт на най-одумвания и бляскав член на злощастно известната парти група от Хепи Вали в Кения. Откакто Джослин Хей, 22-ри граф на Ерол, е открит в покрайнините на Найроби през 1941-ва, предположенията относно убиеца му и неговите или нейните предполагаеми мотиви не стихват. 
 
Властите изглежда са удовлетворени от превърнатия в сензация процес на единствения заподозрян, Джок Бротън, рогоносецът - съпруг на последната любовница на Ерол, Диана. 
 
Присъдата „невиновен“ е произнесена след озадачаваща процесия от объркващи доказателства и недодялана полицейска работа. Скорошно разсекретяване на досиета, обаче, показва, че граф Ерол бил нацистки симпатизант с връзки с Уинстън Чърчил, което навежда мнозина на мисълта, че смъртта му в действителност е покушение, извършено от британските тайни служби. 
 
Каква е истината? Това е зашеметяващ коктейл от незаконни или поне крайно подозрителни събития, неразкрита мистерия и гореща екзотична локация. С други думи, идеална почва за „Мистерия на кралско убийство“, върху която ще приложим нови техники и открития, за да я разнищим докрай. 
 
* * * * * * *
 
Херцогът на Кент: Трагедия или предателство?
 
Смъртта на херцога на Кент, чичо на кралицата, в самолетна катастрофа през 1942 така и никога не получава пълно обяснение. Мистериозните обстоятелства около катастрофата и почти пълната липса на позиция от страна на кралското семейство водят до обвинения, че принцът умишлено е заличен от историята. 
 
Но ако това е вярно - защо? Причината може да е в това, че принцът е голям срам за семейтвото и британската власт. Развратен размирник с, говори се, дълга поредица завоевания и от двата пола, пияница, гуляйджия, наркоман,  всичко това допринася към подчертано не-добрата му репутация.
 
На всичко отгоре се предполага, че е бил симпатизант на нацистите и по времето около смъртта си се е опитвал да сключи мирен пакт между Германия и Обединеното кралство. 
 
Смъртта му в Шотландия е… удобна. С един удар „Проблемът с Джордж“ е премахнат. Ще се опитаме да изясним фактите зад тази „Мистерия на кралско убийство“.


ИЗБРАНО