”Твоите права” по БНТ за некоректни работодатели

10 август 2017 | 09:37 Дачев
Нова рубрика в сутрешния блок разказва за конкретни случаи
 
В сутрешния блок на БНТ1 "Денят започва" стартира новата рубрика "Твоите права", в която обществената медия представя конкретни примери за некоректност в отношенията между работодатели и работници.

Амбицията на екипа е рубриката да бъде седмична. Тъй като е свързана с проверки по сигнали на зрители обаче, засега периодичността не може да бъде уточнена.

„Целта е не просто да повдигнем още повече въпроси около тази чувствителна проблематика, не само да разкажем за ситуации в които хората страдат, но и да проследим докъде се простират правомощията и отговорностите на институциите и да потърсим възможностите за справедливо разрешаване на отделните конфликти: неизплатени заплати, начислени, но не внесени осигуровки, лоши условия на труд“, разказва авторът на поредицата Илина Бисерова и допълва, че във всяка отделна история се преплитат компетенциите на различни органи и разпоредбите на множество правни актове. Така, на практика, „вратичките“, които некоректните работодатели използват, се оказват „пробойни“ в законодателството.
 
Първият журналистически разказ, излъчен във вторник (8 август 2017), е свързан с познатия проблем за неизплатените работни заплати, а примерът е от конфликта на служители и работодатели в бутикова авиокомпания за луксозни пътувания.
 
В рубриката „Твоите права“ екипът на БНТ ще представя конкретни случаи, без да запазва анонимността на некоректните работодатели. Експерти от държавните институции и контролните органи, специалисти по трудово-правни отношения и юристи ще коментират пред камерата на БНТ отделните аспекти на всеки от казусите.
 
* * * * * * *
 
Репортажите от рубриката „Твоите права“ се подготвят по сигнали на зрители, които могат да бъдат изпращани по електронна поща до екипа на „Денят започва“ (start@bnt.bg) или до автора на проекта Илина Бисерова (ibiserova@bnt.bg).
 
Екипът на БНТ не се ангажира със сигнали за некоректни работодатели, лоши условия на труд или унизително отношение, които са изпратени анонимно.


ИЗБРАНО