Световно по лека атлетика - пълна програма на БНТ

3 август 2017 | 10:00 Дачев
"IAAF World Championships 2017" - последно голямо състезание на великия Юсейн Болт; 8 българи на първенството

Най-престижният лекоатлетически турнир започва в петък, 4 август 2017 в Лондон, и ще продължи до 13 август. БНТ ще направят зрителите съпричастни на най-интересните стартове от първенството и на участието на българските спортисти. 
Програмата на първенството включва състезания в 47 дисциплини, основната част от които ще се проведе на Олимпийския стадион в британската столица.

Това е първото световно първенство в Царицата на спортовете, което се провежда в  Обединеното кралство и единадесетото на територията на Европа.
 
Шампионатът в Лондон ще бъде последен в звездната кариера на Юсейн Болт. Легендарният ямайски атлет има 11 златни медала от световни първенства и ще се опита да прибави още две в своята колекция. Болт ще стартира на 100 м и в щафетата 4х100 м. Така най-бързият мъж на планетата ще оваканти титлата на 200 м, за която се очаква сериозна борба между Йохан Блейк /Ямайка/ и Уейд ван Ниекерк /Южна Африка/.
Ван Ниекерк ще се опита да триумфира с дубъл – освен на 200 м, и на 400 м, където е световен рекордьор.
 
При дамите ще бъде интересна битката на 100 м, където олимпийската шампионка Илейн Томпсън /Ямайка/ ще се опита да затвърди надмощието си.
 
Любимецът на домакините Мо Фара обяви, че световното първенство ще бъде последния му голям шампионат в стартовете на писта. Сомалиецът с британски паспорт отново ще гони победи на 5 000 м и 10 000 м.
 
След като преди 2 години в Пекин остана само на 8 см от световния рекорд на троен скок, сега се очаква Крисчън Тейлър /САЩ/ отново да спори за върховото постижение.
 
Световен рекорд се очаква и в хвърлянето на чук при дамите, където полякинята Анита Влодарчик ще спори със собственото си върхово постижение. 
 
* * * * * * *
 
Акцент в преките предавания на БНТ ще бъде представянето на българските лекоатлети. Страната ни ще бъде представена от 8 състезатели в британската столица.
 
Ивет Лалова, която  стартира на шестото си световно първенство, единствена участва в две дисциплини – 100 и 200 м, като в по-дългата дисциплина ще се бори за финал. 
 
Олимпийската вицешампионка в скока на височина Мирела Демирева получи покана да стартира в Лондон и за първи път през сезона ще се опита да се доближи до 195 см, които ще й дадат място на финала. Сред най-добрите в тази дисциплина ще се опита да се нареди и Тихомир Иванов.
 
Трима българи ще стартират на троен скок  - Габриела Петрова, Момчил Караилиев и Георги Цонов, като и тримата имат шансове за челната осмица.
 
Сребърната медалистка от европейското първенство в зала Радослава Мавродиева ще се опита да премине 18-те метра в тласкането на гюле.
 
Финал е целта и на Митко Ценов на 3000 м с препятствия.
 
* * * * * * *
 
Българската национална телевизия ще излъчи всичко най-интересно от шампионата. Вечерните сесии ще бъдат предавани пряко по БНТ 1 и БНТ HD. Обедните състезания ще бъдат в ефира на БНТ HD.
 
Вижте пълната програма на преките предавания (Таблица №1 в линка).

Вижте програмата на участието на българските състезатели (Таблица №2 в линка).


ИЗБРАНО