Мистериите на кралските убийства (четвъртък, Viasat History)

26 юли 2017 | 10:24 Дачев
Изследване на тъмната страна на историята в 6 едночасови епизода - известни нерешени убийства в кралските семейства на Русия, Германия, Кения и Великобритания.

Увлекателни възстановки ще пренесат зрителите в пъстрия свят на величествени замъци, смели рицари, кралици-девици и могъщи крале, всеки от които крие своите тайни. Експерти съчетават историческия контекст с модерни техники за разследване на престъпления, за да разгадаят тайните на тези древни случаи.
 
Епизодите в четвъртък късно вечер (повторение - в събота след 18:00):
1. Загадката на Романови
2. Принц Албърт Виктор и Изкормвача
3. Крал Джордж V  - милост или смърт? 
4. Лудвиг – лудият крал на Бавария
5. Загадъчната смърт на граф Ерол
6. Херцогът на Кент: трагедия или предателство?

* * * * * * *

В първите три епизода:
 
Четирите красиви момичета на Романови… Каква е била съдбата на Анастасия?
 
В ранните часове на 17 юли 1918 г. Цар Николай II е отведен и повален в мазето на къщата в Екатерининбург от отряд болшевики. Тези, за които се смята, че са умрели в същата сутрин заедно с царя, са Царина Александра Фьодоровна, синът й Алексей Николаевич и четирите й дъщери, Олга, Татяна, Мария и Анастасия. Има други теории, обаче, според които Анастасия може да не е била убита тогава. Според тази изумителна теза, тя може да е успяла да избяга, а ДНК-то, което тогава доказва, че е била убита, да е било неистинско...
 
Принц Албърт Виктор… и писмата, свързващи го с убийствата на Изкормвача…
 
Внукът на кралица Виктория със сигурност е бил впечатляващ мъж. Слухове, предположения и скандали съпътствали постоянно краткия живот на „Еди“, както бил известен, а посмъртно същото сполетява и паметта му. Глупав бил, казват. Разхайтен. Бидейки хомосексуален, той успява да се забърка в скандала от Кливланд стрийт, който го обрисува като редовен посетител на гей бордея. Но най-лошото от всичко е по-нататъшната му слава на заподозрян за убийствата „Джак Изкормвача“ от късния 19-ти век.
 
Крал Джордж V… жертва на убийство?
 
Пет минути преди полунощ на 20 януари 1936 година, крал Джордж V на Англия е обявен за мъртъв. Официалната причина за смъртта – бронхит, потвърдена от личния лекар на краля, лорд Бертранд Доусън. Като признание за грижите му за краля в последните му дни, лорд Доусън е произведен във виконт. Доусън продължава шеметната си кариера като лекар чак до смъртта си през 1945 година, на 80-годишна възраст. Кралското семейство, цялата политическа класа и медиите оплакват кончината му. Дотук всичко изглежда нормално. Но Доусън отнася в гроба си тъмна тайна. Крал Джордж V не умира от бронхит - Доусън е причинил смъртта му!



ИЗБРАНО