”Денят на бащата” - нов сериал на БНТ, тръгва кастинг

24 юли 2017 | 13:47 Дачев
Тази есен (през септември) започват снимките на нов български сериал, продуциран от БНТ. 

Гости на предаването "Денят започва с култура" по тази тема бяха програмният директор продуцент Севда Шишманова, продуцентът Мартичка Божилова ("Агитпроп"), режисьорът Павел Веснаков (сериала "Откраднат живот") и сценаристката Теодора Маркова (сериалите "Забранена любов" (2008 - 2009), "Стъклен дом", "Под прикритие").
 
Севда Шишманова:
"Ако "Под прикритие" е криминална драма, то "Четвърта власт" е политически трилър, след това имахме "На границата", който е исторически сериал. Сега имаме социална драма".
 
Мартичка Божилова:
"Сценаристите Теодора, Георги и Невена се обърнаха към мен с една наистина много силна история. Тя е базирана на истински истории. "Денят на бащата" е една истинска драма. Става въпрос за едно семейство и тяхното дете, разпадащо се семейство. Образува се една много сериозна война между съпруга и съпругата. Фокусът е какво се случва с детето. Оказва се, че тази тема в Европа е много актуална, не само тук, но особено тук е много актуална, защото процентът на разводите и това, което се случва след това в едно семейство, са наистина във фокуса на общественото внимание. Примерите за това какво се случва са страшно много особено в негативна конотация. 
 
От днес започва кастингът за сериала. Наистина търсим много драматични, силни актьори, направо бих казала най-силните в момента, които може да има на българския пазар".
 
Павел Веснаков:
"Аз чувствам историята изключително близка както до себе си, така и до филмите, които съм правил. Но има още няколко нещо, които е важно да бъдат споменати. На първо място това е, че тази история е изключително близка до киното - като език, като начин на написване на сценария, като амбиция, която ние имаме и начин, по който мислим да я разкажем, което аз чувствам изключително близко до себе си.
 
Историята има лека критика към съвременното общество, но едно от най-ценните неща в нея е това, че успява да говори за локални проблеми, но да ги представи по изключително универсален начин".
 
Теодора Маркова:
"Опитваме се да разгледаме този случай без да съдим, без да казваме кое е правилно и кое е грешно. Става дума за синдром на родителско отчуждение. Това е когато при една такава тежка раздяла родителите се озлобяват един срещу друг, губят своята човечност и започват за настройват детето. И се оказва, че в много от случаите детето започва да отхвърля родителя, при когото не живее, и го мрази. Това е социалният контекст на цялото нещо. Иначе става дума за един баща, който губи детето си."

* * * * * * *

В прессъобщение на БНТ се казва, че серийният филм разглежда общественозначим проблем - социална драма, базирана на истински случаи.
 
В 6 епизода ще бъде разказана историята на разпадащо се семейство и болезнените последствия, с които един развод бележи живота на родителите и техните деца. Темата е изключително актуална, заради прогресиращия брой разводи както в България, така и в Европа. Тя обхваща редица проблеми, свързани с отчуждението, раздялата, травматичното детство, негласната практика бащите да бъдат лишавани от право на попечителство.
 
„Денят на бащата“ бе класиран на първо място на последната конкурсна сесия на БНТ за подбор на сериали, печелейки със силата на своята история и обществената значимост на поставените въпроси. Филмовият проект се реализира от изпълнителния продуцент Мартичка Божилова („Агитпроп“ ООД), опитните сценаристи Теодора Маркова и Георги Иванов, познати с работата си в криминалната поредица „Под прикритие“ и режисьорът Павел Веснаков, носител на международни фестивални награди и с доказан опит в телевизионните сериали.
 
Проектът „Денят на бащата“ вече спечели грант по програма „Медия-Европа“ и бе селектиран за представяне в престижния преглед на световната продукция на сериали „Serie Series“ във Фонтенбло (Франция) в края на месец юни и за пазара на фестивала във Венеция през есента.
 
„Това е сериал, който привлече вниманието на европейските филмови среди още на продукционно ниво. И е поредният проект на БНТ, който показва, че българската телевизионна продукция е конкурентна на международния пазар. Обществената телевизия гарантира стандарта на своите продукции чрез политиката, която води във филмопроизводството. Всичко започва с прецизна селекция и конкурс, в който могат да участват всички продуцентски компании по обявената позиция. Селекционната комисия се състои от 12 души, от които само трима са представители на БНТ. Останалите девет са определени чрез жребий от филмовите среди. След избора Студия “Екран” работи в тясно сътрудничество с продуцентските компании, на всички нива на реализиране на продукцията - от „библията“ и сценария, до кастингите и финалния монтаж. Програмната политика на обществената медия е да се гарантира жанровото разнообразие на продуцираните сериали. Това се оказа успешен подход, защото създадохме продукции, които са конкурентни на международния пазар. Също така, ние държим на доверието с продуцентските компании, с които работим. В случая “Агитпроп” влиза с големия опит, който има да развива проектите си като международни копродукции“ – заяви програмният директор на БНТ1 Севда Шишманова.



ИЗБРАНО