„На опера с БНТ2“ от 25 юли

24 юли 2017 | 10:44 Дачев
Нова документална поредица разкрива тайните на операта и балета. Първият филм е на 25 юли от 21:45 ч. по БНТ2

Поредицата документални филми „На опера с БНТ2“ ще се излъчва всеки последен вторник от месеца. Регионалната обществена телевизия ще среща зрителите с интересни и не много познати факти от историята на класическите спектакли - с разкази за съвременните постижения на оперната сцена.
 
През погледа на съвременни артисти ще видим художествените канони на оперния спектакъл, които създават величественото внушение на това изкуство. Как класическо, по своите изразни средства изкуство, което съчетава сценични изкуства, танц, музика и вокално майсторство, може да бъде модерно и въздействащо и днес.
 
Как се създава оперен спектакъл в наши дни, кое е първо – либретото или музиката, как са създадени най-обичаните произведения на великите композитори, какво вълнува изпълнителите и инструменталистите, когато влизат в ролите на своите герои и въвличат зрителите в света на силни чувства и драматични преживявания – отговорите на тези въпроси търси зрителите ще открият в поредицата на БНТ2.
 
Филмите от документалната линия „На опера с БНТ2“ са продуцирани от БНТ Пловдив в партньорство с Държавна опера - Пловдив. В центъра на разказа са някои от спектаклите от афиша „Opera Open“, който се провежда всяка година на сцената на Античния театър. Зрителите ще имат възможност да научат интересни подробности за оперите „Силата на съдбата“, „Турандот“, „Травиата“, „Аида“, за балетния спектакъл „Ромео и Жулиета“ и други.
 
* * * * * * *
 
Първият епизод от поредицата е озаглавен „Вечното плаване“ и надниква зад кулисите на едно от най-зрелищните произведения на Рихард Вагнер – операта „Летящият холандец“.
 
Филмът разказва кой всъщност е летящият холандец – човек или кораб. Зрителите ще си припомнят кога и как Вагнер създава своето произведение, посветено на легендата за прокълнатия мореплавател и призрачния кораб, какво отличава Вагнеровата музика и защо музикалните историци често причисляват операта „Летящият холандец“ към „италианските“ творби на композитора. 
 
Увлекателния разказ води диригентът Иван Ангелов, един от най-изявените български артисти по световните музикални сцени, носител на голямата Вагнерова награда “Златен Орфей” в Париж. Именно на него публиката дължи срещата със звездата от престижния фестивал в Байройт – Елизабет Стрид. Тя е призната за една от най-добрите интерпретаторки на Вагнеровото творчество.
 
В спектакъла на пловдивската опера, откъси от който ще видим, Елизабет Стрид изпълнява ролята на Тента, а нейни партньори на сцената са Бойко Цветанов и Козма Раунер. Режисьор е австрийката Магдалена Фуксбергер. Нейно е и оригиналното сценографско решение, които превръща Античния театър в кораб, върху чиито платна. Заедно с лицата на героите оживяват морските дълбини и страховитата буря.
 
Коя е връзката между двата свята – този на реалния живот и света на мистичните преживявания, защо Вагнер пише първо хоровите партии на моряците и перачките и какво е нужно, за да звучи внушително един хор – това и още любопитни подробности зрителите ще научат в първия филм от поредицата.


ИЗБРАНО