Над 1/4 от кабелните оператори са в сивия сектор

20 юли 2017 | 17:56 Дачев
Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), Музикаутор и Профон излязоха със съвместна позиция във връзка с данните от Годишният доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за 2016 г.
 
В позицията се отчита, че повече от 26% от кабелните оператори са в сивия сектор, като положението на пазара налага анализ на действащото законодателство с цел подобряване на правната рамка и засилване на правомощията на регулаторите.
 
На вчерашното заседание на Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения (КТИТС) на Народното събрание бе приет Годишният доклад на КРС за 2016 г. Според доклада на регулатора едва 60,8 % от българските домакинства са абонати на кабелни, сателитни и IPTV оператори.
 
Успоредно, две ежегодни национално представителни изследвания - на „ГАРБ Аудиенс Межърмент България” АД и „Нилсен Адмосфер България" ЕАД, че този процент е 87%. Разликата от повече от 26 процентни пункта сочи, че за поредна година кабелни оператори не са подали верни данни за броя на своите абонати и съответно за реализираните от тях приходи - или са преминали изцяло в сивия сектор. Като резултат нито публичният регистър на КРС, който отразява декларираните данни от операторите за броя на абонатите на платформените оператори по чл. 33, ал. 2, т. 6 от ЗЕС, нито годишният доклад на КРС, съответстват на реалното положение на пазара.
 
Тези данни са важни, тъй като абонатите плащат  на кабелните оператори за телевизионните програми, които получават. С част от тези приходи кабелните оператори заплащат на правоносителите – телевизионни организации, продуценти, автори и изпълнители на музика. Тези приходи следва да отчитат и пред органите на НАП. Повече от 26% от тези приходи остават скрити и ощетяват правоносителите,  държавата и обществото.
 
В резултат приходите от разпространение на телевизионни програми, както и тези на други авторско-правни индустрии, са ограничени от лошата законова регулация и липсата на коректна публична информация. Останалите платформени оператори работят в среда на нелоялна конкуренция и липса на прозрачност.
 
На заседанието на КТИТС, АБРО препоръча анализ на действащото законодателство с цел подобряване на правната рамка и засилване на правомощията на КРС, СЕМ, НАП, Министерството на културата, включително правомощията за мониторинг и контрол.


ИЗБРАНО