Ново журналистическо разследване на телефонните измами

13 юли 2017 | 18:12 Дачев
Екип на "Новините на NOVA" се внедри в щабквартира на „ало”-мафията в Румъния
 
Тази неделя в 19.20 ч. (след централната емисия новини), специално разследване в предаването "Темата на NOVA" разкрива още детайли от технологията на телефонните измами и от черния пазар на sim-карти. Мъж, който твърди, че е бивш измамник, разиграва пред репортера Тина Ивайлова и оператора Десислав Митов сценария на най-разпространената измама у нас.
 
Оказва се, че щабквартирата на "ало" мафията не е нито във Ветово, нито в гр. Левски. Тя е в покрайнините на Букурещ. 
 
Защото там са недосегаеми от българския закон. Защото от там може да бъде закупена сим-карта без документ за самоличност. Без следа. Петима мъже в една хотелска стая - всеки си има роля в измамната схема. Обаждат на възрастни хора от България и Гърция. Казват им, че техен близък е блъснал човек с автомобила си. Следва позвъняване от мним полицай. 
 
Предварително поставено от репортерския екип устройство в едно от бунгалата записва и признанията на някои от мошениците. Сред тях са Янко Янакиев, Васил Василев и Васил Ангелов от Ветово. Групата прекарва пет дни в Румъния. През цялото време не спира да мами. Има и работно време – от 9.00 до 17.30 ч.
 
Телефоните, чрез които е осъществена измама, се унищожават веднага. Останалите се скриват под камъни на различни места в Букурещ, за да могат да се използват повторно.
 
Причината „ало”-мафията да функционира и в Румъния е, че там родната полиция няма правомощия за действие. А по думите на главния прокурор Сотир Цацаров, трябва да се мисли за по-сериозна наказателна репресия за виновните. Нужна е и координация на действията с Румъния, където предплатените телефонни карти са с неограничено ползване.
 
Очаквайте още и за лукса, в който живеят осъждани за телефонни измами.