Люк Бесон: „Лист и химикал, после камера!”

13 юли 2017 | 17:59 Дачев
Стаси Кара взе ексклузивно интервю със световноизвестния режисьор и сценарист Люк Бесон за предаването „Преди обед” по bTV днес. Поводът е предстоящата премиера на най-скъпата лента в историята на френското кино – „Валериан и градът на хилядите планети”. 

Вижте интервюто (8:58 мин., превод с дублаж на български език). 
 
Идеята за създаването на филма се заражда още в детските години на френския режисьор, когато е запленен от комикса „Валериан и Лорелин” на френския автор Пиер Кристен и илюстратора Жан-Клод Мезиер. Тази поредица комикси е и  първообраз на "Междузвездни войни". 
Във времето преди ерата на Интернет, който сега дава безброй възможности да разпалиш въображението си, Люк Бесон открива в комикса „отворена врата към света на космоса и мечтите”. 
 
„Преди десет години купих правата за „Валериан” и си казах: „Нека пробваме” – споделя режисьорът. Сега над 2 000 човека са включени в разработката на продукцията. 
 
Люк Бесон е сценарист на голяма част от филмите, които режисира – „Идвам от скромно семейство. Първоначално имах само лист и химикал, нямаше как да имам камера.” Научен на умереност и ненатрапчивост още от дете, той споделя още – „Единственият начин да успееш е да бъдеш скромен и да работиш с най-добрите!”
 
Част от екипа на „Валериан” са моделът Кара Делавин, Дейн ДеХаан и звезди като Риана, Клайв Оуен, Итън Хоук и Рутгер Хауер. Oригиналният език на лентата е английски, въпреки че филмът е произведен изцяло във Франция.

Адаптиран по издадената през 1967 г. едноименна книжка с комикси на Кристен и Мезиер, филмът разказва за приключенията на космически специални агенти, които стават неволни участници в междугалактическа конспирация и ще трябва да предпазят не само града, в който живеят, но и цялата Вселена. 
 
С бюджет от 197 милиона евро, богатият на космически кораби и странни създания свят,  разказан от „Валериан”, се превръща в една от най-очакваните ленти за 2017 г.


ИЗБРАНО