Специална програма на БНТ за 180 години Васил Левски

12 юли 2017 | 11:16 Дачев
Последната песен на Апостола се възражда в музикален филм
 
По случай 180-годишнината от рождението (18 юли 1837 г. в Карлово) на Васил Кунчев - Левски, БНТ1 ще излъчи специални програми, посветени на събитието.
 
17 юли 2017 (понеделник)
21:00 ч. - „История.bg“ на тема "180 години от рождението на Васил Левски"
22:00 ч. - „Песните на Левски“, музикален филм
18 юли 2017 (вторник)
20:55 ч. - Тържествена заря, пряко предаване от Карлово
21:45 ч. - „Левски в моя град“, младежки проект на БНТ
22:05 ч. - „Оратория-реквием „Васил Левски“" от композитора и диригент Боян Икономов (1900 - 1973), спектакъл на Софийската опера и балет. Хорово-оркестровото произведение е изпълнено премиерно през 1972 г.
 
* * * * * * *
 
Дискусионният формат „История.bg“ се връща в лятната програмна схема с извънредно издание на 17 юли в обичайното време, за да даде възможност на зрителите да научат непознати детайли от героичния живот на един от най-великите българи.
 
Веднага след него - от 22:00 часа - е премиерата на музикалния филм „Песните на Левски“, който отдава почит на личния свят на Апостола на свободата.
Продукцията „Песните на Левски“ е различен поглед към духовното наследство на Дякона, защото е вълнуващо пътуване през времето и песенния му свят. За революционното дело на Васил Левски се знае много, но малцина съвременници са запознати с подробности за неговото лично пространство, в което песента е присъствала всеки ден - в мигове на усамотение и сред хора, в тъжни и радостни моменти. 
 
БНТ издири 14 от любимите песни, които Левски е пял през краткия си живот. Това са хайдушки, исторически, революционни и възрожденски песни, както и църковни песнопения, като част от тях са запазени в неговия бележник. Те ще прозвучат в ефира на обществената медия с нови записи и аранжимент, специално създадени за филма. 
 
В изпълненията се включиха повече от 50 изявени певци, сред които тези от „Мистерия на българските гласове“, хор „Космически гласове от България“, квартетите „Юдит“, „Славей“, „Светоглас“, „Ева квартет“ и др. Новите аранжименти са дело на изтъкнатия български музиковед, фолклорист и композитор акад. Николай Кауфман, водещия на предаването „Иде нашенската музика“ на БНТ Милен Иванов, музиканта от Оркестъра за народна музика на БНР Недялко Недялков и др.
 
Идеята за музикалния филм идва от друг проект на БНТ - „Левски в моя град“, който продължава и в момента. В процеса на работа, редакторът на „По света и у нас“ Весела Смилец открива разказа за последната песен на Апостола. Това е една забележителна история, свързана с неговата смърт, която е документирана в книгата „Моят роден град София“ на Райна Костенцева. Преди да отиде на бесилото, вместо последна дума, Дякона се изправил и започнал да пее песен на турски език. 
 
„Тази история е изключително красива - да застанеш пред лицето на смъртта с песен. Няма категорични и безспорни доказателства за това, но легендата успя да провокира съвременните изпълнители да се докоснат до духовния свят на Апостола, да се доближат тихо до неговата болка и героизъм,“ - разказва изпълнителният продуцент на филма и един от неговите автори Даниел Спасов.
 
Сценарист на черно-белия филм „Песните на Левски“ е Димитър Стоянович, режисьор - Димитър Шарков, а главен продуцент - Роберт Ковачев. Кадрите в него са дело на оператора Николай Илиев. Снимките са направени в Драгалевския и Кремиковския манастир, както и сред красивата природа на Искърското дефиле.
 
Всички изпълнители зрителите ще видят в автентични старинни костюми, предоставени от фонда БНТ. Пътеводител през времето е актьорът Борис Луканов, който разказва историята на всяка една от представените във филма песни. 
 
* * * * * * *
 
Сред 14-е песни са:
 
- „На прощаване“ (счита се, че именно Левски е един от първите изпълнители на известното Ботево стихотворение. Дори при преписването му в своето тефтерче, Апостолът прави някои малки изменения.);
- „Яничари ходят, мамо“;
- „Снощи е Янка от Балкан слязла“ (в своята събирателска и изследователска работа акад. Николай Кауфман среща народни певци и певици, които буквално възкликват за тези две песни, че са били любими на Васил Левски.);
- „Все за тебе мисля, мамо“ (някои изследователи приемат, че Левски е автор на тази песен и това е твърде възможно. Апостолът на свободата обичал не само да пее, но е имал и дарба да съчинява текстове за песни, а други редактирал по свой начин и подготвял в удобен вид за песен.);
- „Отдавна ли си, момне ле, калугерица“;
- „Слънцето трепти захожда“;
- „Провикна се мома башнакиня“;
- „Не пей, славею“ (последната песен на Апостола според преданието. Това свидетелство не е доказано. Захари Стоянов твърди, че Левски не говорел добре турски, но не е невъзможно да е знаел някои песни, тъй като по време на Възраждането много от популярните мелодии се появяват в различни варианти на Балканите.). 
 
* * * * * * *
 
С помощта на Министерството на културата, филмът „Песните на Левски“, както и документалната лента „Левски“ (част от поредицата на БНТ „Великите българи“), ще бъдат издадени и на CD. 
Инициативата е в рамките на кампанията „Да съхраним българския дух“ на министерството. 
 
* * * * * * *
 
По традиция, на 18 юли обществената телевизия ще излъчи тържествената заря от Карлово.
 
Прякото предаване от родния град на Апостола е с начало 20:55 часа, а след него ще бъде показан последният епизод от младежкия проект „Левски в моя град“. Чрез него БНТ даде възможност на младите българи да тръгнат по стъпките на Апостола.
 
Проф. Пламен Митев, който е консултант на проекта, оцени положително работата на децата и отличи хъса им критично да събират свидетелствата за Левски. 
 
* * * * * * *
 
От 22:05 часа в ефира на БНТ1 ще бъде излъчена музикалната творба на композитора Боян Икономов „Оратория-реквием „Васил Левски“ по текст на Димитър Точев. Спектакълът е съвместен проект за отбелязване на годишнината на Софийската опера и балет, Военната академия, Общобългарския комитет „Васил Левски”, БАН, Министерство на културата и Столична община. 
 


ИЗБРАНО