“Седмица на акулите“ се завръща по Discovery

11 юли 2017 | 11:22 Дачев
Легендарният плувец Майкъл Фелпс ще се изправи срещу голяма бяла акула в съревнование за това, кой е владетелят на океана
 
Седмица на акулите“ - най-дълго излъчваното и очаквано лятно телевизионно събитие - се завръща по Discovery Channel в понеделник, 24 юли, и ще продължи до неделя, 30 юли
 
Като част от програмата, най-награждаваният олимпиец на всички времена Майкъл Фелпс ще се гмурне в най-интересното състезание в рамките на кариерата си и ще научи всичко за акулите в Лабораторията за акули Бимини. Включва се и Крис Нот.
 
Отпразнувайки своята 29-а годишнина, „Седмица на акулите“ представя изцяло нови, разтърсващи истории с акули, включващи иновативна изследователска технология, за да разкрие пред зрителя очароващи детайли относно някои от най-уникалните видове акули по света. Най-накрая, за първа година в историята на поредицата, „Седмица на акулите“ ще се синхронизира по целия свят и ще се излъчи в една и съща седмица по Discovery Channel в над 220 държави и територии.
 
* * * * * * *
 
Фантастичната програма на „Седмица на акулите“ 2017 съдържа:
 
ФЕЛПС В УЧИЛИЩЕ ЗА АКУЛИ – 24 ЮЛИ, ПОНЕДЕЛНИК, ОТ 23:00 Ч.
Майкъл Фелпс се съюзява с Док Грубър и Тристан Гътридж от Лабораторията за акули „Бимини”, за да научи всичко за акулите. Те ще прогонят митовете и характерните погрешни схващания, ще го научат как безопасно да се гмурка с акули – включително как да запази спокойствие в екстремна близост до акула чук. Майкъл Фелпс ще се доближи опасно близо и до голяма бяла акула.
 
АКУЛИ СРЕЩУ КРОКОДИЛИ – 25 ЮЛИ, ВТОРНИК, ОТ 23:00 Ч.  
Доктор Марк Мийкън и природозащитникът Пол де Гелдър се отправят на експедиция до едно от най-населените с акули места на Земята – отдалечена пустош наречена полуостров Кобург, намиращ се в северната част на Австралия. Мийкън е там, за да преброи акулите и видовете, като част от проекта Vulcan’s Global FinPrint – а Пол де Гелдър отива, защото е разбрал, че акулите и крокодилите се бият за морските костенурки там. Какво се случва, когато 5-метрови крокодили се устроят във води пълни с акули? Точно това ще разберат те!
 
АКУЛИТЕ И ГРАДА: ЛОС АНДЖЕЛИС – 26 ЮЛИ, СРЯДА, ОТ 23:00 Ч. 
Броят на големите бели акули по бреговата линия на Лос Анджелис нараства и изглежда са на лов извън сезона. Доктор Крис Лоу, директор на Лабораторията за акули CSULB, иска да знае защо. Неговото разследване го води до острова Гуадалупе, Мексико, където намира отговора.
 
РАЗОБЛИЧАВАНЕТО НА ГОЛЕМИЯ БЯЛ СЕРИЕН УБИЕЦ – 27 ЮЛИ, ЧЕТВЪРТЪК, ОТ 23:00 Ч. 
На всеки две години, през октомври - през 2008, 2010, 2012 и 2014 г. – на плаж на брега на централна Калифорния се случват на атаки от големи бели акули. Дали това е една и съща акула, която се връща отново и отново? И дали атаките ще продължат и през октомври 2016 г.? Доктор Майкъл Домеър вярва, че атаките на „Сърф Бийч“ може да са нещо повече от просто трагично съвпадение. С помощта на експертите по акули Ралф Колиър и Кал Лутеран, сателитни маркировки и ДНК технология, той иска да хване убиеца веднъж и завинаги.
 
 ЧУКОГЛАВИ АКУЛИ: УБИЙСТВЕН АПЕТИТ – 28 ЮЛИ, ПЕТЪК, ОТ 23:00 Ч. 
Ранен ноември, огромни акули чук пристигат в Бимини, Бахамите. Но защо? Водещият специалист по акулите Тристан Гутрид маркира и проследява тези обикновено самотни акули, за да разбере. Изглежда много от тях са бременни женски, както показва ултразвук на женска акула чук. Гутрид вярва, че те прекарват зимите в Бимини, за да изхранват малките в коремите си, и след това се местят по брега на Флорида, за да ловят мигриращи риби – а доказателството е неоспоримо. 
 
ГОЛЕМИТЕ БЕЛИ АКУЛИ ОТ МАДАГАСКАР – 29 ЮЛИ, СЪБОТА, ОТ 23:00 Ч. 
Знае се, че Мадагаскар НЕ е локация за големи бели акули. Според светилището на акули тук, големите бели и тигровите акули са изчезнали от водите на Мадагаскар. Тогава защо голяма бяла акула, маркирана в Южна Африка, е пропътувала 2500 километра по африканското крайбрежие до Мадагаскар? Крейг О‘Конъл и екипът му отиват на пътешествие до безлюдния остров, за да проучат и проверят дали Мадагаскар е следващото свърталище на големи бели акули. 
 
ФЕЛПС СРЕЩУ АКУЛАТА – 30 ЮЛИ, НЕДЕЛЯ, ОТ 23:00 Ч.
Те са едни от най-бързите и способни хищници на планетата: Акулите. Той е най-великият плувец на земята: Майкъл Фелпс. 39 световни рекорда. 23 олимпийски злата. Но му остава още едно състезание за печелене. Това предизвикателство е толкова голямо, че досега никой не го е опитвал. Най-награждаваният атлет на света предизвиква най-ефикасния хищник на океана: Фелпс срещу акулата – състезанието е факт! 
 
* * * * * * *
 
В допълнение към всички предавания, които „Седмица на акулите“ ще предложи, Discovery няма да пренебрегне нито един фен на акулите, доставяйки изживяването до феновете по нови и иновативни начини - чрез дигиталната платформа и социалните мрежи, партньорство с неправителствени организации, образователни програми и много други.
 
Преди и по време на седмицата, Discovery Channel ще публикува новини, научни открития и други интересни факти за акулите. Феновете, които следят „Седмица на акулите“ във Facebook, Instagram и Twitter, ще получават всеки ден видеа с невероятни факти и смайващи кадри.
 
Sharkopedia.com продължава да бъде най-добрия сайт за подобна информация. Заедно с океана от факти за акулите, Sharkopedia продължава да расте и тази година, с още повече спиращи дъха снимки, видеа, интервюта с експерти и реални преживявания. 
 
Discovery Channel подканя всички фенове да споделят тяхната страст и познания за акулите онлайн – включително проблемите, с които се сблъскват морските обитатели през програмата на Shark Finbassadors. През „Седмица на акулите“, програмата на Shark Finbassadors ще включва най-изявените учени, режисьори и застъпници, които ще се свържат с феновете чрез видео Q&A на живо и ще превземат профила на Седмица на акулите в Instagram, за да представят работата си в сферата. 
 
* * * * * * *
 
Тази година феновете ще се гмурнат в света на виртуалната реалност, докато известният подводен оператор Анди Касагранди (Andy Casagrande) заснема акули-чук на Кокосовите острови на 360º картина и през това време се пресъздава емблематичната сцена от тазгодишното издание на „Седмица на акулите“ заедно с 3D/VR рисуващото приложение Google Tilt Brush.
 
„Седмица на акулите“ е подкрепена от отдела "Discovery Education", лидер в стандартизацията на дигиталното съдържание и професионалното развитие на класни стаи, използвани от 4.5 милиона преподаватели и 50 милиона ученици. Discovery Education ще ангажира студенти във важни за биологичното развитие теми, запазването на океаните и акулите чрез интегрирането на споделените видеа и ще допълни тези видеа с разнообразни дейности в класните стаи - уроци, съдържания с виртуална реалност и потапяне във виртуални преживявания.
 
* * * * * * *
 
Миналата година програмата достига до 36,3 милиона зрители и се класира на първо място по гледаемост сред мъжете между 18-49 години и жените между  18-34 години. През „Седмица на акулите“ 2016, Discovery е програма номер 1 в праймтайма според мъжете и жените между 25 и 54 години. 
 
"Shark After Dark", вечерното токшоу на „Седмица на акулите“, продуцирано от режисьора Илай Рот, беше класирано отново на първо място сред възрастните (25-54), мъжете (18-49) и жените (18-34).


ИЗБРАНО