Ватиканските архиви и „Служба 7“ на българското разузнаване

3 юли 2017 | 10:15 Дачев
"Забранена история" ("Forbidden History") - всеки делничен ден, 21:10 ч. по Viasat History
6 епизода x 60 мин. от 4 юли 2017

Видео 
 
"Забранена история" на Джейми Тийкстън разбулва изумителната истина зад великите митове, историческите легенди, теориите на конспирацията, античните съкровища, изгубените цивилизации и военните тайни. 
 
Коя е Мария Магдалена? Какво се крие във Ватиканските архиви? Кои са целите на свръхсекретната „Служба 7“ на българското разузнаване през 70-те години на 20 век? На тези и други щекотливи въпроси от цялата история на християнството и от политическата история на Европа през 20 век търсят отговори новите шест епизода на „Забранена история“ - всеки делничен ден.
 
В епизод 3:
Престъпленията, извършени в името на комунизма през втората половина на 20 век, все още остават неизследвани в голямата си част. Много хора умират по целия свят в тайната „война“ със Запада.
Епизодът разказва историята на българския таен шпионски отдел, наречен „Служба 7“ - службата убивала дисиденти в 9 чуждестранни територии. Вероятно най-злощастно известното от тези убийства е това на писателя Георги Марков в Лондон на моста Вартерло през 1978 г. 
 
Заснет почти изцяло в България, епизодът запознава зрителя с български журналисти и изследователи на темата, наследници на репресирани от режима и архиви от провежданите операции, дори влиза в сградата в София на държавния архив, сграда-наследник на централното управление на страховитата разузнавателна служба. 
 
Опит да се стигне до истината зад тази история от Студената война, която мнозина биха предпочели да не признаят – в четвъртък, 6 юли, от 21:10 ч.
 
* * * * * * *
 
Епизод 5 пък ни среща с Мария Магдалена, която е ключова фигура в християнската вяра.
 
Тя пътувала с Христос като един от последователите му и станала свидетел на разпъването му на кръста и на възкръсването му. В четирите евангелия към нея се реферира поне 12 пъти, повече отколкото към който и да е друг апостол. 
 
През Средновековието, западното християнство поставя Мария Магдалена в ролята на покаяла се проститутка, което не се подкрепя като теза никъде в каноничните евангелия. Коя е в действителност тази личност, така важна в тази християнска история? Какво можем да научим за нея от живота й? Какви са историческите доказателства? Била ли е наистина съпруга на Исус?
 
„Забранена история“ на 10 юли, понеделник, от 21:10.
 
* * * * * * *
 
Преди това епизод 2 (на 5 юли) ще ни запознае с тайните на Ватикана, а епизод 4 (на 7 юли, петък) – с мистериите на тамплиерите, чиято история завършва драматично, според мита, в един друг петък, 13-ти!
 
Знаем, че Ватиканските архиви пазят личната кореспонденция на предишни папи, важни исторически документи като процеса срещу Галилей, искането за анулиране на брака на крал Ханри VIII, дори писма, писани от Ейбрахам Линкълн. Но какво още се крие във Ватиканската библиотека  - в кътчетата й, недостъпни дори за кардиналите? Добрижаваме се възможно най-близо до архивите и тайните им. Духовници, експерти, учени и изследователи проникват в сърцето на това мистериозно място, където история и религия се преплитат със слухове и градски легенди. 
 
С отминаването на времето, фактите и измислиците за Тамплиерите са размиват, не на последно място заради книгите и филмите, които засягат тази тема. Този епизод на “Забранена история“, обаче, обрисува една много различна картина и се изправя в челен сблъсък срещу ортодоксалните вярвания за този орден, който някога изкарал от кожа доста голяма част от Европа – и особено Франция – с политическото си интригантскване.
 
Как Тамплиерите се сдобили с баснословното си богатство? Каква е истината за „дарителите“, търговията, банкерството им? Както и за нехристиянския им „култ към дявола“ и за езическите ритуали? Дали са тръгнали на поход за свещени реликви? Ще разберем на 7 юли, петък, от 21:10 ч.
 
* * * * * * *
 
Поредицата започва с изумителната история на Йохан Райхарт – човекът, започнал като германски държавен екзекутор преди Втората световна война, превърнал се в безмилостна машина за убиване на т.нар. „врагове“ на Хитлер.
 
Лично обезглавил над 300 души, по неведомо стечение на обстоятелствата, Райхарт завършва кариерата си, работейки за Съюзниците, екзекутирайки нацистки военнопрестъпници – същите тези, от които по-рано получавал заповеди. 
 
Как се стигнало до това и как завършил живота си, огорчен и разорен, в един баварски старчески дом – ще видим в епизод 1 на „Забранена история“ на 4 юли от 21:10.
 
* * * * * * *
 
В епизод 6:
Често взиман на подбив от враговете си, а и от Хитлер, всъщност Бенито Мусолини никак не бил забавен за тези, които попадали в ръцете му. 
 
Някога всемогъщият приятел на Фюрера завършил живота си като висяща с главата надолу гротеска на миланското пиацале Лорето. Вследствие на противоречащи си свидетелства, неверни обвинения, сметки, които не излизат и размиващи се сведения на очевидци, смъртта на Мусолини все още е обгърната от мистификации, интриги и противоречия.
 
Защо продължават тези слухове? Дали убийството му е част от акция на британските спецчасти? И каква е историята зад откраднатия му труп? 
 
Последният епизод 6 на „Забранена история“ е от 21:10 ч. на на 11 юли.


ИЗБРАНО