Почина дългогодишният собственик на NOVA Минос Кириаку

2 юли 2017 | 22:34 Дачев
След боледуване, тази вечер почина Минос Кириаку (на 75 г.) - виден гръцки бизнесмен, медиен и корабостроителен магнат и собственик на NOVA (тогава - "Нова телевизия") от 2000 до октомври 2008 година.
 
В този период в ефира на телевизията стартираха ембематични предавания като "Стани богат", "Господари на ефира" и "На кафе". На 18 юли 2003 г. NOVA получи лиценз за национално ефирно разпространение на своята програма и стана втората по ред частна национална телевизия у нас. Каналът пусна в действие нови предаватели и ретранслатори в цялата страна.
 
По времето на Кириаку, в програмната схема тръгнаха високобюджетни формати като "Стани богат" (от 2001 г.) и риалити предаването "Big Brother" (2004 г.). Медията постави началото и на заснемането на български сериали - „Хотел България" (2004) и „Забранена любов" (2008). Новият графичен знак и музикални сигнали на телевизията са от 19 септември 2005 г.
 
* * * * * * *
 
Minos Kyriakou-"Минас" (Μίνως Κυριακού) е роден на 31 май 1942 г. на остров Порос в Саронския залив на Егейско море. Състоянието му се оценява на 3 милиарда щатски долара. Той е президент на гръцкия олимпийски комитет. Семейната му корабособственическа компания е основана през 1852 г. Едва 23-годишен, Кириаку основава "Athenian Tankers Inc.". През 1976 г. основава две петролни компании - Bacoil International и Athenian Oil Trading Inc. Минос Кириаку бе един от най-богатите хора в Гърция и участва в десетки компании. Най-голямата от тях е холдингът „Антена“, основан в края на 1989 г. и чиито акции се търгуват на борсите в Атина, Ню Йорк и Лондон.
 
Вчера Кириаку е почувствал дискомфорт, закаран е с хеликоптер от Агиос Емилианос (където се е намирал) до частна клиника в Атина, но усилията на лекарите са били неуспешни. Според сайта newsbg.eu, в събота (на 1 юли) е присъствал на ритуал за кръщаване на внучето му, а преди това - в четвъртък е оженил в тесен кръг сина си Теодор.
 
От 2004 до 2017 г. Кириаку е женен за родената през 1971 г. актриса Мари Константату, с която тази година се развежда "по финансови причини". Има двама сина - Ксенофон и Теодор - и дъщеря Атина от първия си брак. Освен майчиния си език, Кириаку говори 6 чужди - английски, френски, италиански, испански, полски и руски.
 
Според съобщение на ANT1 media Group, Кириаку е починал от инфаркт.



ИЗБРАНО