Фестивал на лавандулата - документален филм по БНТ2, 27 юни

23 юни 2017 | 10:58 Дачев
На Еньовден (24 юни) в Карлово ще бъде отбелязано тазгодишното издание на Фестивала на лавандулата, на което БНТ2 е медиен партньор в рамките на кампанията „Купувам българско“. Събитието започва в 10:00 часа и ще се състои в архитектурно-туристическия комплекс „Старинно Карлово“. Програма.
 
Пазарният потенциал в сектора на етерично-маслените култури и проблемите пред производителите на лавандула ще бъдат във фокуса на документалния филм, който обществената медия ще представи след събитието. Той ще бъде излъчен на 27 юни (вторник) от 17:30 часа в рубриката „Местно време“ по БНТ2.
 
Празникът е още един повод да се засилили диалогът между производителите на етерични масла, собствениците на рафинерии, агроспециалистите и институциите от сектор „Земеделие“. От 2012 г. България е на първо място по производство на лавандулово масло и най-големият износител в Европа. Благоприятният климат и специфичните почви, нареждат страната ни сред най-добрите. Годишно се произвеждат 120 тона етерично масло, а за сравнение във Франция – 30 тона. 
 
Лавандулата има широко разпространение, но у нас все още не се използва пълният й потенциал. За пример, козметиката, която се произвежда има труден достъп до търговските вериги, а в СПА-центровете лавандуловото масло почти не се прилага. 
 
В деня, когато различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, екипът на регионалния център в Пловдив ще пренесе зрителите и сред красотата на лавандуловите полета. Камерите на БНТ2 ще проследят отблизо жътвата на лавандуловия цвят, за която се знае, че трябва да се извършва в най-горещите часове на летните дни. В документалната лента ще видим още ритуала на обредните питки с мълчана вода и начинът на извличане на лавандулово масло.
 
* * * * * * *
 
Тази година Фестивалът на лавандулата се организира от община Карлово в Архитектурния исторически комплекс „Старинно Карлово“ и е под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите.


ИЗБРАНО