Изстрелват BulgariaSat-1 днес, онлайн уебкаст

23 юни 2017 | 10:07 Дачев
SpaceX планира изстрелване на BulgariaSat-1 от ракетната площадка 39A (LC-39A) в Космическия център Кенеди на НАСА във Флорида. Двучасовият прозорец на изстрелването се отваря днес, петък, 23 юни в 2:10 p.m. EDT (21:10 ч. българско време) и се затваря в 23.10 ч.
 
Тук може да следите обратното броене - spacexstats.xyz/#NextLaunch.
Уебкастът ще се активира около 15 минути преди изстрелването - на spacex.com/webcast.
 
BulgariaSat-1 е първият в историята на страната геостационарен комуникационен сателит. Той ще бъде разположен на българската орбитална позиция и ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони.
 
Сателитът е подходящ за 4G LTE мрежа в 1800 MHz. Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства като аварии вследствие на природни бедствия, когато наземните мрежи не работят.

* * * * * * *

Изстрелването на спътника бе предвидено за 17 юни, но бе отложено три пъти (последния - поради дефектна пневматична клапа на вентилационната система).

Досега SpaceX е изстреляла 41 ракети в космоса, а за следващите години вече са насрочени над 70. С цел намаляване на разходите и повторната употреба на ракети, 11 от първите им степени успешно са приземени обратно без повреди.

Компанията нае през 2014 г. от НАСА за 20 години на лизинг историческата площадка за изстрелване "Pad 39A" в космическия център "Кенеди", откъдето досега има 5 изстрелвания, а 28 са осъществени от комплекса за космически изстрелвания SLC-40 на базата на военновъздушните сили в Кейп Канаверал. От военновъздушната база Ванденберг в Калифорния, площадка SLC-4E, са осъществени 3 изстрелвания.


ИЗБРАНО