Победителите в конкурса Cartoon Network ”Студио въображение”

15 юни 2017 | 11:02 Дачев
За трета поредна година се проведе състезанието за деца от 6 до 14 години за измислен анимационен герой, сценарно табло и анимация
 
Станаха известни победителите в творческия конкурс за деца от 6 до 14 години Cartoon Network Студио „Въображение“. Рекорден брой ученици участваха в надпреварата, която се проведе за трета поредна година. Състезанието, което протече между 17 април и 31 май на специална интернет страница, има за цел да запознае малките творци с процеса на анимиране, да ги вдъхнови да създадат свои оригинални творби и да развие креативния им потенциал.
 
Задачата на специалното международно жури в централата на любимия на децата телевизионен канал беше трудна, защото трябваше да избират от 2 000 творби в трите категории на надпреварата – за рисунка на измислен герой, за сценарно табло и за кратък филм или анимация. 
 
За най-атрактивна рисунка на анимационен герой комисията определи работата на Алики Ковачевич, която е на 9 години и учи в 139 ОУ „Захарий Круша“ в София. На второ място се нарежда Александър Карталов на 8 години от ОУ „Иван Вазов“, Смолян, а на трето – Йоана Станева на 8 години.
 
Сред децата, които решиха да създадат сценарно табло, първа е Йоана Драганчева на 8 години от  ОУ „Васил Априлов“, Варна. Втори е 10-годишният Димитър Миразчийски от ОУ „Захари Стоянов“, Варна, трети – Юлиян Расимов на 11. Присъжда се и още една специална награда. Тя е за Янислав Паунов на 8 години, I ОУ „Христо Ботев“, Търговище.
 
В най-сложната категория – тази за анимация, приза взима Виктория Христова на 12 години от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Добрич. Второто място е отредено за Биляна Хараламбиева на 13 години от ОУ „Цветан Спасов“, Плевен, а третото за Стилиян Викентиев – на 13 години от 166 ССУ „Васил Левски“, София. Тук отново се присъжда специална награда и тя е за 7-годишната Катерина Микова от ОУ „Братя Миладинови“, Бургас. 
 
* * * * * * *
 
В периода на конкурса българският екип на Cartoon Network Студио „Въображение“ заедно с 15-годишният артист Томислав Петков (Томи) посетиха три училища, за да покажат нагледно как се правят началните стъпки в анимацията. Шанс да се срещнат с него имаха 6-годишните ученици от 43 Детска градина „Талант“ в София, четвъртокласниците от столичното 139 ОУ „Захарий Круша“ с разширено обучение по изобразително изкуство, както и възпитаниците на Училище по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ за социално слаби деца в село Русаля до Велико Търново.
 
Конкурсът тази година се случи със съдействието на генералния спонсор на кампанията Acer България. Партньори на инициативата са и Az-deteto.bg и Bulsatcom.
 
* * * * * * *
 
Списък на победителите:
 
КАТЕГОРИЯ "АНИМАЦИОНЕН ГЕРОЙ"
 
I място: Алики Ковачевич на 9 г. от 139 ОУ "Захарий Круша" в София
II място: Александър Карталов на 8 г. от ОУ "Иван Вазов" в Смолян
III място: Йоана Станева на 8 г. 
 
КАТЕГОРИЯ "СЦЕНАРНО ТАБЛО"
 
I място: Йоана Драганчева на 8 г. от ОУ "Васил Априлов" във Варна
II място: Димитър Миразчийзки на 10 г. от ОУ "Захари Стоянов" във Варна
III място: Юлиян Расимов на 11 г.
Специална награда: Янислав Паунов на 8 г. от 1 ОУ "Христо Ботев" в Търговище
 
КАТЕГОРИЯ "АНИМАЦИЯ"
 
I място: Виктория Христова на 11 г. от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Добрич
II място: Биляна Хараламбиева на 13 г. от ОУ "Цветан Спасов" в Плевен
III място: Стилиян Викентиев на 13 години от 166 ССУ "Васил Левски" в София
Специална награда: Катерина Микова на 7 г. от ОУ "Братя Миладинови" в Бургас
 
Големите победители във всяка категория получават лаптоп за образование. Те ще имат и уникалната възможност да видят творението си на телевизионния екран на Cartoon Network.
 
За вторите и третите места, както и за двете специални награди, има уникални раници, суитшърти и шапки на Cartoon Network.


ИЗБРАНО