«Пътуващо лятно кино с БНТ1» '2017 от 26 юни

14 юни 2017 | 11:49 Дачев
За шеста поредна година кампанията на БНТ среща зрителите в 24 населени места с най-нашумелите съвременни български филми

На 26 юни (понеделник) от 21:00 часа Лятната естрада в Борисовата градина в София по традиция е първата спирка на «Пътуващото лятно кино» с БНТ1. Тазгодишното издание на  националната кампания за възстановяване на летните кина в България стартира с прожекцията на филма "Пеещите обувки".
 
Партньори на БНТ1 в тазгодишното издание на кампанията са Столична община, ИК «Хеликон» и «NoBlink team», а подробна информация за градовете и филмовите прожекции можете да следите и на facebook.com/LiatnokinoBNT/.
 
Репортажи от  градовете-домакини ще бъдат показвани в сутрешния културен слот „Денят започва с култура”.
 
През юли пътуващото кино на БНТ ще представи безплатни прожекции в селата Пасарел, Калище (община Ковачевци), Бъта (община Панагюрище), Орешак (Троянско).

Срещи с новото българско кино очакват също жителите и гостите на Петрич, Панагюрище, Пирдоп, Тетевен, Елена, Килифарево, Полски Тръмбеш, Попово, Шумен, Каспичан, Долни Чифлик, Камено, Поморие, Тополовград, Любимец, Елин Пелин, Враца, Варна и Созопол.
 
* * * * * * *
 
Проектът «Пътуващо лятно кино с БНТ1» е създаден по идея на програмния директор Севда Шишманова и е част от политиката на обществената телевизия за подкрепа и популяризиране на българското киноизкуство.
 
Севда Шишманова преди старта на шестия сезон:
«Идеята ни за пореден път да разчупим рамките на традиционните медии и да дадем възможност на публиката да гледа български филми в различни кътчета на страната, всяка година провокира все повече общини да стават наши партньори. Нещо повече – възможността да разширим хоризонта за българското кино и да подарим на повече хора емоцията от истинската кинопрожекция, привлича интереса и на сериозни рекламодатели като «Виваком» и Първа инвестиционна банка, които за пореден път застанаха зад кампанията. За нас това е важен знак, защото демонстрира широката подкрепа за мащабни проекти на обществената медия.».
 
Всяка година в календара на прожекциите се включват селища в цялата страна, където летни кина не съществуват от десетилетия, и фокусира вниманието върху потребността от съживяването им като културни средища.
 
В Карлово, Елена, Генерал Тошево, Кърджали, Велико Търново, Силистра, Криводол, Поморие, Перник, Ямбол, Плевен, Варна и други селища на страната летните кинотеатри бяха възстановени и днес са притегателни центрове с богата програма. За повече от 70 000 зрители досега безплатните прожекции, организирани от обществената телевизия, са върнали емоцията на забравеното кино под звездите.
 
Над 20 хиляди километра пропътува пътуващото лятно кино на БНТ за изминалите пет сезона, в които 40 български заглавия от игралното, документално, късометражното и анимационно кино срещнаха своите нови почитатели.

* * * * * * *

През октомври 2010 г. БНТ осъществи проекта „Пътуващото кино на екран, свързан с националната кампания "2010 г. - година на българското кино", в която Националният филмов център и "Арт Фест" (организаторът на София Филм Фест - бел.ред.) показваха филми от последното десетилетие в импровизирани киносалони в страната.

Проектът „Лятно кино с БНТ1тръгна през юли 2012 година с две паралелни инициативи - „Пътуващо лятно кино” (прожекции на открито) и рубрика „Лятно кино” (в телевизионен ефир).

Историческа справка за кампанията след това:
Сезон 2 (2013 г.)
Сезон 3 (2014 г.)
Сезон 4 (2015 г.)
Сезон 5 (2016 г.)



ИЗБРАНО