„Ролан Гарос” - 3 финала пряко по Евроспорт

10 юни 2017 | 09:56 Дачев
Съботната програма на Евроспорт от „Ролан Гарос” предлага цели три финала – при жените сингъл, мъжките двойки и в дамския турнир на легендите. Безспорен фокус е мачът Елена Остапенко – Симона Халеп, който започва в 16:00 ч. по Евроспорт 1.
 
Участието на Симона Халеп във финала бе до голяма степен предвидимо (титла в Мадрид, финал в Рим и полуфинал в Щутгарт бяха добър ориентир за формата й на червено - клей), но едва ли и 1% от тенис аудиторията очакваше Елена Остапенко да е на победа от триумфа. При това латвийката стигна първия си финал на Голям шлем със само 16 мача зад гърба си в турнирите от четворката!
 
Коментаторът на Евроспорт Йордан Божинов анализира силните и слабите страни на двете финалистки на тазгодишния „Ролан Гарос“ по-долу:
 
Както много тенисистки от набор ´97, Остапенко не блести с кой знае каква тактическа култура. Но, както много нейни връстнички, умее едно нещо перфектно – да размазва топката. Без значение от форхенд или бекхенд завършващите удари се сипят в нейните мачове. Латвийката е лидер на турнира по спечелени точки при сервис на съперничката си. Но има една огромна слабост в играта си – вторият начален удар. И ако Вожняцки и Бачински в предишните два кръга не успяха да го експлоатират, Халеп е с прекалено висок тенис интелект да не го направи.
 
За румънката залогът е двоен. Победа на финала не само ще й донесе първата титла от Големия шлем (и втора за страната й от „Ролан Гарос“ изобщо, след тази на мениджърката й Виржиния Ружици от 1979-а), но и мястото под №1 в световната ранглиста. Преди три години Халеп бе на два гейма от триумфа, но след повече от три часа битка отстъпи на Шарапова. 
 
Сега всички козове са у нея. Заради изкълчения глезен на финала в Рим тя до последно бе под въпрос за турнира. На четвъртфинала срещу Свитолина бе виртуално аут от сметките, но отрази мачбол в тайбрека на втория сет. След което призна, че дори не е осъзнавала какъв е резултатът в момента!
 
Защитните умения на Халеп са добре известни. Тя е в състояние да гони топката часове наред и да връща до изнемога. Което изисква съперничката й да е в състояние да направи поредица от безупречни удари, докато спечели точката.
 
А играта на Остапенко е буквално на приливи и отливи. Когато е в серия, няма значение коя е от другата страна на мрежата, шансовете й са нулеви. Но постоянството не е отличителна черта на младата латвийка.
 
* * * * * * *
 
Историята със сигурност ще бъде пренаписана в днешния съботния следобед. Прякото предаване на Евроспорт 1 започва в 15.45 ч. с коментарното студио „Гейм, Шет и Матс“, а началото на финала Остапенко – Халеп е в 16.00 ч.

Финалът при жените ще бъде предаван пряко и по конкурентната БНТ HD от 16 ч.



ИЗБРАНО