Детските градини: Берлински модел на адаптация, 19:30 ч.

11 юни 2017 | 09:04 Дачев
Темата на NOVA ни показва предучилищното образование. Марина Цекова пътува към германската столица, където детските градини са любимо място на деца, родители и възпитатели.

Вижте анонса (15 сек.)
 
Видеонаблюдение, камери, подслушвателни устройства, тайни записи, викове, плач, обиди - звучи като сюжет на криминален филм. Но често пъти това е действителността в детските градини у нас. Доверието в системата е крехко, от което страдат родители, възпитатели, но преди всичко децата.
 
Тази седмица "Темата на NOVA" ни отвежда в Берлин - място, където изброените дотук проблеми никога не са съществували. Успехите на системата се дължат основно на така наречения Берлински модел за адаптация. Той разрешава на родителите да присъстват в детската градина, докато детето свикне с новата среда и я обикне.
 
Често си мислим, че успехите на Запад се дължат на по-високия стандарт на живот. В този случай обаче ключът към успеха е в изцяло различният подход към образованието на най-малките”, разказва авторът на материала Марина Цекова. 
 
* * * * * * *
 
Репортажът е част от кампанията на Новините на NOVA „Мисия образование”. Тя поставя на фокус образованието в България и показва не само проблемите, с цел те да бъдат разрешени, но и запознава зрителите с добрите примери от България и света.
 
Как функционира на практика Берлинския модел на адаптация, защо в германската столица родители и възпитатели никога не са използвали видеонаблюдение и как изглежда детската градина на Лоте? - В "Темата на NOVA" довечера, 19.30 ч. след централната емисия новини.


ИЗБРАНО