”Мистерията на катакомбите” по Viasat History

9 юни 2017 | 12:48 Дачев
Документални филми и поредици на Viasat History през юни 2017 г.:
 
"Мистерията на катакомбите"  ("The Catacomb Mystery")
Събота, 10 юни, в 20:55 ч.
 
Историкът д-р Майкъл Скот разгадава мистериите на загадъчна гробница, открита в една от известните римски катакомби. Дълбоко под улиците на Рим има невероятен подземен свят - лабиринт от тунели и подземия с дължина около 600 км. 
 
Гигантското подземно гробище е създадено от древните римляни преди почти 2000 години. Само преди няколко години беше разкопана нова гробница, съдържаща хиляди човешки скелети. Телата бяха открити, увити в сложни бандажи и дрехи с щедро разпръснат по тях кехлибар - погребален ритуал, невиждан преди в Рим. 
 
Екип от специалисти иска да разкрие тайните на скелетите посредством анализ на ДНК и най-модерните археоложки техники, за да разбере кои са били тези хора и как са умрели.
 
* * * * * * *
 
"География на убийствата" ("Murder Maps") - видео
Понеделник - четвъртък и в събота
Сезони 1 и 2, 9 епизода
 
Драматизираната поредица ни връща назад във времето с най-шокиращите и изненадващи убийства в историята.
 
Водещият Никълъс Дей ни въвежда в света на убийците и разкрива как изобретателността на полицията и ранната съдебна медицина са ги изправили пред правосъдието.
 
* * * * * * *
 
"Тайните на великите британски замъци" ("Secrets of Great British Castles") - видео
От вторник, 13 юни, в 23:10 ч. - сезони 1 и 2, 12 епизода
 
Бурната история на някои от най-емблематичните замъци в Обединеното кралство: Довър, Тауър, Уорик, Карнарвън, Стърлинг и Карикфъргъс.
 
Известният историк и писател Дан Джоунс съблича пластовете история от фамозните крепости в основата на британската история и разкрива интригата, драмата, романтиката и бунта, обвиващи тях и прочутите им обитатели. Заснета на живописни места в Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, поредицата се отличава с великолепни кадри от въздуха и драматични възстановки, които улавят мощта и величието на забележителните замъци и съживяват личностите, триумфирали и страдали зад стените им. 
 
В Сезон 2:

Дан Джоунс разкрива тайните на още замъци, сред които Единбъръ, Кардиф, Йорк, Ланкастър и замъка Аръндел. Дан припомня някои от класическите летописи от 1000-годишната британска история с участието за звездна плеяда от крале, кралици, мошеници, бунтовници, жертви и злодеи.


ИЗБРАНО