Борба за челната тройка в MasterChef, финал във вторник

28 май 2017 | 08:59 Дачев
Реванш за миналото и кулинарен маратон изпращат трима на финала
 
В понеделник от 21:00 часа по bTV в големия полуфинал на MasterChef, Божана Кацарова, Иван Киров, Росица Иванова и Димитър Димитров ще се върнат към уроците на миналото с четири кутии на MasterChef, с които вече са се сблъсквали. Те ще имат възможността да изберат на сляпо кулинарната банка със скрити продукти, а интуицията им ще ги доведе до предизвикателства с буркан, бира, ябълки и космическа храна. Възможността за реванш и демонстрация на наученото ще превърне 60-те минути в превъзходно изискано гурме. 
 
Мотивирани и целеустремени, изминали дълъг път на кулинарни предизвикателства, Божана, Иван, Димитър и Росица ще се впуснат в ожесточена битка за победа в последната кутия. Супер визии, експлозии от аромати, октопод с ракия, море с изтънчен вкус, професионален финес и надминаване на земните възможности ще дадат победата на най-заслужилия. А тя върви с конкурентно предимство за елиминациите. 
 
По пътя към челната тройка и гарантираното място във финала, четиримата ще влязат във високоскоростен кулинарен маратон. Те ще разполагат с 2 часа и 15 минути и пълна свобода при избора на продукти и техники, за да впечатлят взискателното жури. Според правилата те ще могат да представят ястието си когато преценят, че е завършено, но ако то не бъде одобрено от журито, трябва да започнат отначало.
 
Пръвите трима, които спечелят небцето на професионалистите, отиват на финал.
 
В играта на стратегии и нерви, победителят от кутията ще получи 15 минути преднина пред своите конкуренти. Всеки от тях ще заложи на различен подход – сигурни решения, паралелно готвене на две ястия, старт с план А и обмисляне на спасителни варианти, самоувереност и игра „ва банк”. Самочувствието и амбицията ще приемат формата на семпли, но удивително вкусни комбинации, многокомпонентни чинии с иновативни решения, креативност, непознати за домашната кухня техники и яростна битка с времето.
 
На крачка от финала напрежението ще ескалира и ще нажежи страстите до червено, играчите ще губят контрол, ще ускоряват скоростта до максимум, ще използват психологическата атака за саботаж на противника и ще разказват историята на тримесечео кулинарно приключение в една чиния.
 
Ше видим кой от четиримата - Божана, Иван, Росица или Димитър - ще напусне играта на полуфинала и кои ще бъдат тримата хоби-готвачи, които на финала във вторник, 30 май, ще се борят за титлата и голямата награда от 100 000 лева.

* * * * * * *

Във вторник - финал!
Трима финалисти влизат в зрелищен сблъсък от 21:00 часа по bTV
 
По пътя към титлата "MasterChef", кулинарните гладиатори ще приготвят 4-степенно меню за взискателното жури – amuse buche (ордьоври), предястие, основно и десерт. Още след първото предизвикателство - приготвянето на ювелирното „забавление за устата”, което се сервира във всеки изискан ресторант, за да възбуди сетивата, един хоби-готвач ще напусне играта. 
 
Една от най-важните битки в живота им ще бъде белязана от чупене на стереотипи, изобретателност, сила и стремеж към перфектния вкус. Прецизните хапки, почерк на главния готвач, ще загатнат какво предстои до края на вечерта – финес, уникалност и запомняща се храна на световно ниво. Индивидуалният почерк ще бъде гарниран с по един основен продукт, който ще зададе темата на менюто. Конкуренцията ще бъде жестока, а критичните моменти няма да липсват в приготвянето на капучино консуме с пяна от трюфел, биск от плодове със скарида, тартар от говеждо, карамбол от риба тон, патешко с мус от сирена и лют сладолед, чийзкейк от козе сирене, крем от авокадо и сьомга и сух таратор.
 
Двамата финалисти, борещи се за мечтите си, ще се впуснат в оспорван дуел с предястие, основно и десерт. Изминали дългия и труден път до тук, всеки от тях е научил много, станал е по-добър и по-уверен. Новаторство, модерна презентация, перфектен вкус и силни заявки ще се съревновават да впечатлят Chef Ангелов, Chef Токев и Chef Михалчев с комбинация от продукти. Молекулярен таратор ще се изправи срещу морско дъно от стриди, миди Сен Жак и омар, за да докажат за пореден път, че кулинарията е безкрайно поле за въображението. Познания и класа ще лъхат от ястията и на двамата, следването на световните тенденции ще се хармонира със символика в „картините” от текстури и аромати. 
 
Вечерята за 100 000 лева ще продължи с 90-минутен маратон за основно ястие.
Изтънчени вкусове от и за сетивата ще разбият представите за възможностите на шкембето и дроб сърмата. Свежест, баланс и концепция ще накарат кулинарните гладиатори да се гордеят с произведенията си, а взискателното жури – да се изуми от невероятните им постижения след само три месеца в най-желаната кухня на България. Техники за познавачи, хармонични компоненти и перфектни презентации ще изградят цялостно преживяване на топ гурме ниво. 
 
„Висшият пилотаж”, достоен за титлата MasterChef, ще продължи и в празничния фоерверк във всяко меню – десерта.
Шоколад срещу изомалт (натурален подсладител с два пъти по-малко калории от захарта) ще се гарнират с течен азот, сух лед, ягоди, кремове, рози и пуканки, магически трикове и помпа от апарат за кръвно налягане. Надежди, мечти и блянове, заключени в балони, мотивиращо напрежение и битка до последния дъх ще превърнат готвенето в епична битка на титани. С прецизност на сапьори и артистичност на художници, хоби-готвачите ще сравнят понятията за добър и гениален готвач. 
 
Но само един ще нарече себе си третият MasterChef на България.


ИЗБРАНО