Нов филм за българските медицински сестри в Либия

26 май 2017 | 11:11 Дачев
„Сделката за свободата“ на 31 май 2017 г. от 21:05 часа по БНТ1 (рубриката „В кадър“)
 
10 години след разрешаването на най-драматичната и най-продължителна заложническа криза в новата история на България, БНТ създаде документален филм за 5-те български медицински сестри и палестинския лекар, арестувани в Либия и три пъти осъдени на смърт по изфабрикувания обвинения. 
 
В проекта, озаглавен „Сделката за свободата“, зрителите ще видят нови и смели разкрития за спасяването им. Телевизионната премиера предстои на 31 май (сряда) от 21:05 часа по БНТ1. 
 
Пред камерата на обществената медия от първо лице говорят преките участници в събитията от 2007 година – политици, висши български разузнавачи и журналисти. Най-интересните срещи са с бившата първа дама на Франция – Сесилия Атиас (тогава Сесилия Саркози), експосланика на ЕС в Тунис и Либия - Марк Пиерини и ръководителката на гвардията на „амазонките“ на Муамар Кадафи – Зара Мансур, която днес живее в дома на бивш оръжеен търговец във Франция, който я е извел от Либия по време на революцията.
 
Зад идеята за реализирането на документалния проект са Даниел Чипев - директор на дирекция „Информация“ в БНТ - и журналистката Цвета Младенова, която е автор на филма. 
 
* * * * * * *
 
„Посветих няколко месеца за предварителни проучвания, но най-трудно се оказа откриването на Зара Мансур, която няколко пъти отлагаше срещата, а в последния момент ни постави условие, че иска разговорът да се води само на арабски език. Радвам се, че успяхме да осъществим това ценно интервю, както и да върнем спомените от преди 10 години на Сесилия Атиас. Тя беше безкрайно откровена и честна с екипа ни“ – заяви Цвета Младенова.
 
„10 години по-късно истината вече може да бъде казана. В този филм пъзелът на това какво наистина се е случило се попълваше постепенно. След срещите със Сесилия Атиас и Зара Мансур, разплитането на случая отведе Цвета в Брюксел при Марк Пиерини - един от най-опитните европейски дипломати, който се нагърбва с цялата организация по спасяването на българските медици. След 10 години той също се съгласи да разкрие пред БНТ подробности за сделката за свободата“ – поясни Даниел Чипев.
 
* * * * * * *
 
Филмът на БНТ ще отговори на най-важните въпроси, които всички си задаваха години наред - Защо Муамар Кадафи държа 8 години 5 невинни медицински сестри от България и един палестински лекар? И защо ги освободи? 
 
Какво му е дадено, за да ги пусне? Защо точно през лятото на 2007-а? 
 
Тази история на нечовешка жестокост, политически игри и международни сделки ще остане неизлечим епизод за медиците ни, които зрителите ще видят отново да практикуват същата професия в България, въпреки че повече от всякога техните колеги емигрират. 
 
Пред камерата на БНТ Сесилия Атиас ще напише трогателно писмо до медицинските сестри, което ще им изпрати по екипа на обществената медия. В него тя признава, че българките са променили живота й и винаги могат да разчитат на нейната подкрепа. 
 
* * * * * * *
 
Режисьор на документалната лента е Николай Василев, а оператори са Недялко Данов и Михаил Врабчев.
 
Продуцент на проекта е Петя Тетевенска.
 


ИЗБРАНО