Специална програма на bTV за 24 май

23 май 2017 | 17:53 Дачев
Празнични шествия, в ефир - съвременни будители, учители и ученици
 
Със специална програма bTV ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Началото на празника на буквите ще бъде поставено от Антон Хекимян и екипа на „Тази сутрин”, които ще срещнат зрителите с автора на „Време разделно” – големия Антон Дончев.
 
В деня на славянската писменост репортерът Стоян Георгиев ще проследи потеглянето на „Влакът на буквите“, който ще бъде теглен от най-мощния в Европа парен локомотив - Баба Меца. 130 учители и ученици, сред които наградени деца, бежанци и ромски ученици, вярващи в силата на родното образование, ще бъдат специални гости в композицията.
 
* * * * * * *
 
Празничната програма ще продължи в компанията на Деси Стоянова и Сашо Кадиев, които заедно със зрителите на „Преди обед” ще проследят на живо празничните шествия по случай 24 май в София, Варна, Бургас и Велико Търново.
 
В преките включвания от празника в столицата репортерите Мария Савкова и Кристина Газиева ще представят „Учителя на годината“ за 2017 година в категория „Хуманитарни науки” – Гергана Драгиева, лауреати и медалисти от международни състезания, както и учениците с най-отговорната задача да рецитират Вазовото „Аз съм българче“ пред Народната библиотека.
 
В предаването ще бъдат засегнати и проблемите на родното образование. Сред тях са този за паралелната образователна система, за която родители плащат хиляди левове за частни уроци и школи, както и резултатите от международното образователно изследване PISA, според които българското представяне продължава да е незадоволително. За образованието на две скорости в „Преди обед” ще говори образователният експерт Мариана Банчева от Института за прогресивно образование. 
 
Тема на разговор със седмичните коментатори в студиото на предаването (журналиста Мария Касимова-Моасе и актьора Стефан Щерев, ще бъде грамотността в различните й измерения. Какво е да си едновременно на чина и на студентската банка и защо единадесетокласникът Мартин Петров е жаден за академични знания и пише патриотична литература?  И още - парадоксът: „Приет във ВУЗ, но неграмотен“...
 
На 24 май специален гост в студиото на Деси и Сашо ще бъде правнучката на Панайот Пипков - актрисата Ана Вълчанова, която ще разкаже семейната история на композитора на „Върви народе възродени“.
 
Зрителите ще се срещнат и с писателя Захари Карабашлиев, както и с поета Константин Трендафилов, които ще говорят за литературата като събитие и за лятото на варненци с книга на брега.
 
Специалната програма на bTV по повод празника ще предаде и настроението от различни точки в страната.


ИЗБРАНО