Специално празнично студио по NOVA за 24 май

23 май 2017 | 14:32 Дачев
На 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, NOVA е подготвила специална празнична програма и ще отрази на живо тържествата от  6 града.
 
Водещите Ани Цолова и Виктор Николаев и техните специални гости ще поставят началото на празничния ден в „Здравей, България”, където зрителите ще могат да проследят какъв е „животът на думите”. В рубриката си „На твоя страна” репортерът Георги Георгиев ще разкрие на зрителите как се раждат и кои са едни от най-новите и интересни думи в езика ни. 
 
След това екипът на Новините на NOVA влиза в „Мисия образование”. Специалното празнично студио в ефира ще започне в 9:30 и ще продължи до 12:00 ч. Ани Салич ще проследи честванията на живо от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в София, а Николай Дойнов ще разказва за празника от центъра на Варна. На живо зрителите ще гледат и честванията в Бургас, Русе, Пловдив и Благоевград.
 
В ефир ще видим едни от най-известните и обсъждани български творци, писатели и учители. Специален гост на Ани Салич пред Националната библиотека в София ще бъде министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, както и бележитият български актьор, режисьор и драматург Камен Донев. 
Събеседници на Ники Дойнов във Варна ще бъдат актьорът Стоян Алексиев и един от най-популярните съвременни български автори – Ваня Щерева, както и изявени учители и ученици. 
 
На 24 май зрителите ще разберат и коя е най-добрата библиотека в света. Ководещият на специалното празнично студио Надежда Узунова ще покаже избрани откъси от най-новия си филм, посветен на четенето в Дания - страната с една от най-старите демократизирани образователни системи.
Гости и събеседници на Надежда Узунова в студиото ще бъдат бившият заместник-министър на образованието и науката Деян Стаматов и учителят Емил Джасим. 
 
В празничния ден ще видим как се е променяло българското училище през годините и ще разберем „колко е труден българският език” - от чужденци, които изучават български.
 
Ексклузивно, оперната прима Соня Йончева отговаря на въпросите на Мариян Станков - Мон Дьо, а ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков” ще поздравят зрителите за празника с вълнуващо изпълнение на химна на българската просвета „Върви, народе възродени”.


ИЗБРАНО