4 нови сериала по БНТ1 през май и юни - „Винету“ от 20 май

3 май 2017 | 15:12 Дачев
Обществената медия залага на европейски поредици
 
През месеците май и юни БНТ1 ще представи на зрителите четири нови сериала в програмата си. Обществената медия отново ще заложи на най-доброто от европейското серийно кино, отличаващо се с доказан продукционен стандарт и силен сюжет. 
 
Тази вечер в ефира на БНТ1 стартира немският исторически сериал „Линия на разделението”. 
Филмът под режисурата на Александер Дирбах ще се излъчва всяка сряда (3, 10 и 17 май) от 20:55 часа. Първият епизод – „Утрото след войната” - отвежда зрителите към село Танбах, където местни нацистки офицери издирват дезертьори, точно след поражението на Германия във Втората световна война.

В следващите две части на поредицата ще видим как Танбах се разделя на съветска и американска зона, някои семейства също се оказват разделени. Голяма част от хората искат да избягат в американската зона, докато в селото се върти незаконна търговия и съветската зона се снабдява с дефицитни продукти.

На фона на масово изселване на подозрителни лица, разцъфтява една страстна любов. Тя е между Фридрих и Ана, които намират своята вътрешна мотивация да се включат активно в новия начин на живот. 
 
* * * * * * *
 
След големия зрителски интерес към драматичния сериал на Amazon и BBC „Колекцията”, който ще продължи до 19 май, БНТ1 ще предложи британската поредица SS - Британия.
Премиерата му в България е само няколко месеца след тази във Великобритания. Петсерийният филм ще бъде излъчен от 22 май до 5 юни в познатия слот - понеделник, вторник и петък от 22:00 часа. 
 
„SS - Британия“ е създаден по едноименната книга на Лен Дийтън, издадена през 1978 г. Сюжетните линии се развиват около Втората световна война, когато Британия е окупирана от фашистка Германия. Третият Райх провежда успешна операция с кодово наименование „Морски лъв”. Великобритания е вече твърде слаба, армията й е почти разбита и тя решава да отстъпи. Крал Джордж Шести е заловен в плен от германските войници, а самият Уинстън Чърчил е убит. Столицата на Великобритания е завзета от нацистките войски. 
 
Главният герой Дъглас Арчър е известен детектив на Скотланд Ярд, който се занимава с разследване на убийства. Във време, когато ръководството е сменено, Арчър е изправен пред дилемата - да работи за окупаторите или да се присъедини към британската съпротива. „SS – Британия“ е трилър, който съдържа елементи на фантастика и е далеч от историческата реалност. В него Съветският съюз е в ролята на съюзник на хитлеристка Германия. 
 
* * * * * * *
 
В три поредни съботи (20 май, 27 май и 3 юни) предстои българската премиера на германския сериен филм „Винету(3 самостоятелни телевизионни филма).
 
53 години след представянето на прочутия филм с незабравимия Пиер Брис в главната роля, се появява серийният едноименен филм с участието на младия албански актьор Ник Кселилай (Nik Xhelilaj)
 
Атмосферата на филма – музикалните мотиви, пейзажи, детайли в обстановката, както и участието на легендарния Гойко Митич и Мари Версини (изпълнителка на ролята на Ншо-Чи в първата екранизация), – са доказателство за търсенето на приемственост между двете творби. Същевременно много от въпросите, поставени в първия филм, намират естествените си отговори в съвременната лента. Безсмъртните произведения на немския писател Карл Май - „Винету I“ (1963), „Винету II“ (1964) и „Винету III“ (1965) - отново ще оживеят с целия си колорит и благодарение на сполучливия подбор и органичната игра на актьорите. 
 
* * * * * * *
 
В началото на юни се завръща хитовият сериал „Шерлок“ с четвърти сезон. 
Запазеното време за „Шерлок“ е сряда и четвъртък от 21:00 часа. В три части от 90 минути (7, 8 и 14 юни) зрителите ще се убедят, че в света на политическите игри и манипулации нищо не е окончателно. Шерлок се завръща на сцената и е въпрос на време да бъде отнесен от Източния вятър. Дълго пазените тайни излизат наяве след намесата на силен играч. 
 
Шерлок и Джон ще се изправят пред най-голямото си предизвикателство. Дали това ще е краят на играта? Много зрители видяха това по AXN, сега ще имат възможността и по БНТ1.


ИЗБРАНО