HBO се заема с ”451° по Фаренхайт”

21 април 2017 | 19:05 Дачев
HBO търси своя нов прочит на класическата дистопия на Рей Бредбъри "451° по Фаренхайт" (1953 г.), като ще адаптира романа в телевизионен филм. Статусът на проекта е "в развитие", но от филмовата библиотека полагат усилия той да навлезе в производствена фаза (снимки).

За главните роли са определени актьорите Майкъл Б. Джордан, носител на наградата на Асоциацията на афро-американските филмови критици за боксовата драма "Крийд: Сърце на шампион" - в ролята на Гай Монтег , и номинираният два пъти за "Оскар" Майкъл Шанън ("Пътят на промените", "Хищници в мрака") - като капитан Бийти. Все още не е избрана актрисата, която ще се превъплъти в Кларис Макклелан.

Бредбъри публикува произведението си в момент, в който изгарянето на книги е било действително актуално в САЩ. То веднага се превръща в класика на размишленията върху цензурата и свободата на изразяване. Заглавието му отговаря на температурата на запалване на хартията.

Единствената пълнометражна адаптация досега е британска, на френския режисьор Франсоа Трюфо от 1966 г. - филм с участието на Джули Кристи, Оскар Вернер и Сирил Кюсак, който - според "Варайъти" - е култов, но не е особено добре познат.

Сценарият и режисурата на телевизионния филм са поверени в ръцете на 42-годишния Рамин Бахрани, син на имигранти от Иран, който преди три години впечатли фестивала във Венеция със семейната драма "99 Homes", с участието на Майкъл Шанън. Бахрани ще бъде и един от изпълнителните продуценти на драма фантастиката. 


ИЗБРАНО