”Дубровник: Републиката” в 6 епизода

21 април 2017 | 11:46 Дачев
Новият сериал на Хърватското радио и телевизия ви пренася назад във времето към един от най-големите феномени в хърватската и световна история: Република Дубровник. Този красив град е известен по целия свят, но всъщност колко знаят хората за богатата му история? Заснет в много филмови и телевизионни проекти, Дубровник винаги е бил уникална кино локация.
 
Дубровник е първата държава в Европа, която отменя робството - през 1416 г., 150 години преди Англия и 450 години преди САЩ.
 
Документалният сериал предлага нов ъгъл, като поставя самия Дубровник в главната роля.
 
Новият документален сериал в 6 епизода и всяка сряда от 22:00 ч., от 3 май 2017 г. по Viasat History.
 
* * * * * * *
 
1-ви епизод, 3 май:
„Малък сред големи“
 
Историята на Дубровник от средата на 14-ти век, когато се освобождава от венецианска доминация, започва да съществува като самостоятелен град-държава и да използва названието „република“ – чак до началото на 19-ти век, когато вследствие на размириците, причинени от френската революция и наполеоновите войни, престава да съществува като независима държава.
 
2-ри епизод, 10 май
 
Вторият епизод изследва някои аспекти от ежедневния живот в Града и Републиката като медицината, семейството, жилищата, летните къщи, но също хвърля поглед към
странноприемниците от късното Средновековие на Дубровник. Като се позовава на криминалните досиета от времето на Републиката, епизодът ни среща с някои много колоритни персонажи и техните алкохолни увлечения и дори хвърля поглед към бордеите на 17-ти век.
 
3-ти епизод, 17 май
 
Това е пленяващата сфера на взаимоотношенията с околния свят. Фокусът на епизода е върху славната дипломация на Дубровник, както и върху по-малко известния факт, че е бил един от важните европейски центрове на шпионажа през 16 и 17 век.
 


ИЗБРАНО