”Шоуто на Слави” отново свалено, изявление от bTV

18 април 2017 | 22:36 Дачев
Тази вечер от 22:30 ч. bTV не излъчи предаването "Шоуто на Слави", записано час по-рано. На екран излезе скрол надпис със съобщение "Планираният за днес епизод няма да бъде излъчен поради несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание".

Вместо планирания епизод се излъчва повторение от Йордановден (6 януари) на предаването с водещ Иво Сиромахов. През деня днес стана известно, че журналистът Васил Иванов ще бъде гост на шоуто - сутринта той обяви, че напуска телевизия "NOVA".

Преди 13 дни (на 6 април) шведската компания MTG обяви, че продава бизнеса си в България, вкл. NOVA.

bTV за втори път коригира външната продукция на Слави Трифонов в своя ефир, след като преди три седмици направи същото.

* * * * * * *

От предаването на Трифонов съобщиха, че утре ще дадат пресконференция.
 
В съобщение до медиите на продуцента и водещ се казва:
"Тази вечер моето шоу беше спряно. Беше спряно отново. Този път причината е следната: на гости ми беше разследващият журналист от Нова телевизия Васил Иванов. В предаването той разкри изключително гнусни и скандални случаи на цензура и корупция, подкрепени с факти и записи.
 
Тъй като предаването е на запис, още преди това получих писмо от мениджмънта на bTV да не интервюирам Васил Иванов. Аз не се съобразих с това искане. Реализирах предаването, защото смятам, че истината и моралът са по-важни от всичко.
 
Интервюирах Васил Иванов, след това получих отново писмо от bTV, в което те искат да махна интервюто. Аз отново не се съгласих и предаването беше спряно.
 
За да научите цялата истина, заповядайте утре на нашата пресконференция, на която ще присъства и Васил Иванов. Часът и мястото ще ви съобщим допълнително. Вярвам, че истината и свободата на словото са важни не само за нас, а и за вас."

От екипа на шоуто твърдят още, цитирани от 24 часа, че са поканили Дарина Сарелска (директор "Новини и актуални предавания" на NOVA - бел. ред.) да участва в предаването тази вечер, за да представи своята позиция, но тя е отказала.

* * * * * * *

В изявление от пресофиса на bTV се казва:

"Предвиденият за тази вечер епизод няма да бъде излъчен поради несъответствие на съдържанието му със стандартите за редакционно съдържание. bTV счита, че представянето на едностранна позиция противоречи на етичните стандарти и на  добросъвестността. 

bTV стои твърдо зад спазването на законодателната рамка в страната и високоетичните стандарти."

* * * * * * *

Васил Иванов написа във фейсбук:
 
"Спряха Шоуто на Слави заради моето участие! Заснехме предаването, разказах и показах неопровержими факти за оказваната върхрху мен цензура от Нова телевизия, публиката онемя. 15 минути преди излъчванета Слави ми се обади и ми каза, че шефовете на БТВ са му заявили, че частта с моето участие няма да бъде излъчена, а тя бе 35 минути. Той е отказал категорично да се пусне без моето участие. Не мога да повярвам, че БТВ спира предаване, в което журналист от конкурентната медия разказва за цензурата, налагана му в нея. Това доказва, че центъра на политическата цензура(защото аз показах политическа корупция и свързаното с това мое цензуриране) е един и същ. И вече едва ли някой ще се усъмни в думите ми, че съм жестоко цензуриран от 1 година насам. Браво на Слави - оказа се истински мъж. Утре на пресконференция ще повторим предаването, както бе заснето днес. Ще се предава по интернет."


ИЗБРАНО