Пряко от Божи гроб - слизането на Благодатния огън

15 април 2017 | 13:05 Дачев
Запалването на Благодатния огън – директно, в специално издание на „Вяра и общество” по БНТ1
 
За поредна година БНТ ще излъчи пряко от църквата на Божи гроб в Йерусалим слизането ("снизхождането") на Благодатния огън. Директния ефир ще може да проследите в извънредното издание на “Вяра и общество”, което започва в 13.30 ч. в събота, 15 април 2017, и ще продължи до 15.00 ч.
 
В този брой предаването предлага различни материали и теми, съвързани с най-великото събитие в християнството, с ежегодното чудо и с най-големия празник. В началото ще разкаже защо преди да се яви възкръснал сред живите, Иисус Христос слиза в Ада и как това християнско вярване се превръща в основен иконографски сюжет на празника.
 
В друг материал ще може да видите връзката между евангелските текстове и ритуалите, свързани с подготовката на параклиса на Божи гроб преди запалване на Благодатния огън: ще научите например какво символизира восъчният печат, който поставят върху вратите на параклиса, и защо церемонията на Велика събота е немислима без присъствието на православни палестински младежи. 
 
С доц. д-р Екатерина Дамянова, специалист по библейска археология, и писателя Александър Урумов, водещият Горан Благоев ще разговаря за историческите свидетелства за Възкресението на Ииус Христос и за скритите отговори на Евангелията.
 
* * * * * * *
 
След запалването на Благодатния огън, част от предаването ще се посвети на темата за различното празнуване на Възкресение Христово от Източната и Западната църква. Специален материал ще ни запознае как се е насложило разминаването в изчисляването на Великдена, а с проф. Георги Каприев ще се потърси отговор и на въпроса - има ли начин християните от различни деноминации винаги да празнуват заедно Великден и дали диалогът между православната и католическата църква може да допринесе за това.
 
Специалното предпразнично издание на предаването завършва със свещеник Стефан Пашов, който ще разкаже за истинския смисъл на Празника на празниците.


ИЗБРАНО