Мари Доние от „Свидетелите“

6 април 2017 | 04:29 Дачев
Мари Доние (Marie Dompnier) е звездата от френския трилър „Свидетелите“ - напрегната драма, която каналът за екшън и приключения на Sony Pictures Television - AXN, излъчва всяка сряда от 21:50. 
 
В краткото интервю, актрисата разкрива някои подробности около сериала и защо заменя театъра с телевизията.
 
Разкажете ни малко повече за сериала „Свидетелите“. За какво става дума в него?
В крайбрежното градче Льо Трепор в северна Франция, започват да се случват странни неща. Някой изравя наскоро погребани тела и ги позиционира в празни къщи в предградията, така че да наподобяват модерното, отчуждено семейство. Моята героиня – Сандра, е следовател и работи заедно с партньора си Джъстин, но изведнъж се сдобива с нов партньор Пол (в ролята Тиери Лермит). Той е известен полицай, който се връща на работа след смъртта на съпругата си. Сериалът е трилър, който има класическо начало, но после се развива доста извън рамките на жанра.

Вие сте в ролята на Сандра. Що за човек е тя?
Сандра е човек, който се страхува най-много от факта, че нещата свършват, а хората умират. За да се справя с този страх, тя се опитва да контролира всичко и всички, което е изтощително и практически невъзможно. За мен беше изключително интересно да вляза в нейната кожа, особено парадоксалната и двойственост, в която тя изпитва дълбока емпатия и загриженост, но не демонстрира нищо от това. Зад свръхконтролиращото ? поведение се крие една нежна и изплашена жена, която пази в себе си доста мрачни тайни. Високите токове са нейна запазена марка, това е заявката на нейната женственост, с която дава ясно да се разбере, че не е невъзможно да си добър полицай и в същото време истинска жена. 
 
Преди „Свидетелите“, работата Ви се свързва основно с театъра, където имате и доста награди. Как се подготвихте за първата си роля в телевизията? Потърсихте ли вдъхновение в други продукции или актьори? 
Подготвях се най-вече като работих като луда върху сценария. Също се запознах отблизо с работата на истинска жена-полицай, като няколко дни я придружавах и наблюдавах докато изпълняваше служебния си дълг. Режисьорът ме посъветва да изгледам The Killing и Homeland. Клеър Дейнс беше истинско вдъхновение за мен, възхищавам се на таланта ? като актриса!
 
Изискват ли се различни актьорски качества за телевизията и театралната сцена?
Вярно е, че преди „Свидетелите“ имах съвсем малък опит с камерите, но на снимачната площадка се почувствах на мястото си. След това, дали съм на сцената или снимам, за мен е просто работата, която върша най-добре. За мен, проектът е този, който е най-важен – историята, която някой иска да разкаже и с кого ще работя. Оттам насетне дали е телевизия, театър или кино, за мен няма значение.
 
Постепенно, връзката на Сандра и Пол, бившия полицейски шеф, се променя. Какво беше да работите със звезда от ранга на Тиери Лермит? Какво беше да снимате в красивото, но студено северно крайбрежие на Франция?
Съвместната ми работа с Тиери беше наистина невероятно изживяване! Той е истински джентълмен, със сигурност не се държи като филмова звезда, а работи здраво и дава всичко от себе си. А пейзажът в Льо Трепор е наистина вдъхновяващ, той е ДНК-то на сериала. Но да, доста е студено, а за високите токчета на моята героиня вече стана дума и краката ми премръзваха ежедневно.
 
“Свидетелите“ премина с огромен успех във Франция и беше продаден по целия свят. На какво, според Вас, се дължи този успех?
Не знам на какво, защото успехът няма точна рецепта, но сериалът наистина е невероятен! Смятам, че това което отличава „Свитеделите“ е уникалната атмосфера, която успяхме да създадем. Хадмар е много талантлив режисьор! Той създаде една отделна вселена, такава, каквато не сте виждали в нито една друга телевизионна продукция. Заедно с това имахме и невероятен актьорски състав и в съчетание с локацията – ужасното време в Льо Трепор и провинциалната меланхолия, нямат нищо общо с високобюджетните телевизионни сериали.
 
Когато завършихте шоуто, предполагахте ли какъв феноменален успех ще постигне?
Не! Разбира се, че не! Имам предвид, във Франция Тиери Лермит е много популярен актьор, за Франция знаехме, че ще привлечем зрители. Или поне се надявахме! Но, както казах, това беше първата ми голяма роля за телевизията и нямах никаква идея как ще реагира публиката. Беше удивително да получа толкова позитивна отзиви, като сбъдната мечта! Горда съм, че работата ми се хареса както от публиката, така и от професионалистите. Аз просто направих това, което се искаше от мен, по най-добрия начин, на който съм способна, а когато усилията ти биват възнаградени – няма по-голяма радост от това! Нещата наистина доста се промениха за мен след „Свидетелите“, но все още мога да отида и да си купя багета без хората да се обръщат след мен.
 


ИЗБРАНО