„Произход: Пътешествието на човечеството“ от неделя вечер

29 март 2017 | 12:59 Дачев
Документално-игралната поредица от 8 епизода е комбинация от драма и документалистика, а музиката е дело на интернет-сензацията "Melodysheep"
 
Като част от най-великата приключенска сага, разказвана някога – историята на човешката цивилизация, National Geographic представя „Произход: Пътешествието на човечеството("Origins: The Journey of Humankind") – поредица от осем части, която проследява иновациите, променили света.
 
„Произход“ е и приключение във времето за всички сетива, което се впуска надълбоко в историята, за да открие онези ключови моменти, задвижили еволюционния ни напредък. Докато в момента сме в бързо развиващата се технологична ера, базирана на смартфони, сателити и „следващото голямо откритие“, „Произход“ се връща назад, за да зададе най-големия от всички въпроси: Как се озовахме тук? Как човешкият род еволюира от маймуната, люлееща се от клон на клон и се превърна в астронавт, ходещ на Луната?
 
С премиера на 2 април 2017 г. (неделя) от 20:55 ч. по National Geographic, „Произход“ е съвременен и непознат подход към традиционната историческа документалистика. 

Световноизвестният футурист и „диджей на идеи“ Джейсън Силва, когото познаваме от поредицата „Brain Games” по National Geographic (18.09.2013 г.), ни води през портала на времето към експлозивни събития като откриването на огъня, което фундаментално и безвъзвратно променя модерния ни начин на живот.
 
* * * * * * *
 
„Произход“ комбинира заснети по сценарий истории, документални откъси, анализи на експерти и спиращи дъха аудио-визуални елементи, създадени от Джон Бозуел (известен като Melodysheep), който прави своя телевизионен дебют с оригиналната музика към поредицата. По своя неподражаем начин Силва ще ни отведе до крайъгълните камъни в историята на човечеството, докато водещи световни умове – експерти от сфери като технологии, военни действия, комуникации, медицина, транспорт, екология, палеоантропология, еволюционна биология и други – ни зареждат с мозъчен багаж и вълнуващи коментари.
 
„Всичко, което правим днес, има дълбоки корени в миналото“, казва Силва. 

„Произход“ анализира онези моменти, които показват как сме се съпротивлявали срещу съдбата си да бъдем просто част от животинското царство и сме намерили начин да се издигнем, да се преоткрием и да изградим ново бъдеще в модерния свят.“
 
„Музиката в тази нова поредица ни докосва на несъзнателно, инстинктивно ниво“, казва Бозуел. „По някакъв начин тя вдъхва живот на човешката история и успява да пробуди дълбоко скрити емоции, които ни свързват с миналото. Това сътрудничество с National Geographic ни позволява да достигнем широката публика и да разкажем приказката за човечеството по напълно нов начин.“ 
 
В премиерния епизод на „Произход: Пътешествието на човечеството“, ще преживеем онзи момент в историята, когато хората откриват огъня и това откритие им позволява да създават, разрушават, да разширяват влиянието си и да доминрат. Нищо друго в човешката история не обяснява по-добре нашето съществуване от огъня; контролираме го и го използваме вече толкова много векове и той определя какви сме и в какво ще се превърнем. Силва отвежда зрителите 12000 години преди Христа, когато първобитният човек шокиращо произвежда първата искра, която разгаря пламък и осветява света пред очите му.
 
Следва скок в 1232 г. от Новата ера, когато династията Сун изобретява най-великата защита срещу атаките на монголските кохорти: изстрелян снаряд. Барутът произвежда първата химическа експлозия, която завинаги променя начина, по който водим войни.
 
Силва ни води и в 1666 г., когато огънят наистина показва, че е нож с две остриета – Големият пожар в Лондон изпепелява над 90 църкви и 13000 къщи, а над 100 000 души са доведени до просешка тояга, след като губят домовете си. Това опустошително бедствие обаче довежда до раждането на първия модерен голям град и един от най-просветлените периоди в историята – Индустриалната революция.
 
След това поредицата отново прескача няколко века напред до 1926 г., когато американският учен Робърт Годар става пионер на космическите технологии, като изобретява първата съвременна ракета, която е в основата на днешната космонавтика, дала на света сателитите и модерната комуникация.
 
В „Произход: Пътешествието на човечеството“ Джейсън Силва е гид на зрителите в хипнотично пътешествие във времето. Сред темите, застъпени в премиерния сезон на поредицата, са медицината, парите, войната, комуникациите, усядането, изследванията и транспорта.
 
„Произход: Пътешествието на човечеството“ е продукция на Asylum Entertainment за National Geographic. За Asylum Entertainment изпълнителни продуценти са Стив Майкълс, Джонатан Кох, Райън Локнър, Саймън Джордж, Кърт Сайенга, Марк Монро и Бен Битонти. За Melodysheep изпълнителен продуцент е Джон Бозуел. За National Geographic изпълнителни продуценти са Тим Пастор, Майкъл Дж. Милър и Кевин Тао Мос.


ИЗБРАНО