Главният диригент на радиосимфониците Росен Гергов в “Анфас”

17 март 2017 | 12:48 Дачев
От петнайсетгодишен, още след първия си урок при маестро Михаил Ангелов той знае, че иска да стане диригент. Талантът и последователността му бързо го водят напред - през 1998 Росен Гергов печели специалната награда за диригентски дебют на конкурса „Млади музикални дарования”. Следващата година завършва Музикалното училище в София с пълно отличие и национална диплома за високи постижения в областта на музиката. 
 
На 18-годишна възраст заминава за Виена, за да продължи образованието си при диригентите Леополд Хагер и Сейджи Озава. При дипломирането си дирижира Симфоничния оркестър на Австрийското радио и телевизия, после става асистент-диригент във Виенския симфоничен оркестър. Кариерата му на блестящ диригент се развива бързо, канен е да свири с много знаменити оркестри и оперни театри по света. А от края на 2015 година Росен Гергов е новият главен диригент на оркестъра на Радиосимфониците.
 
Какво иска да постигне маестро Гергов заедно с ръководения от него Симфоничен оркестър на БНР, какви концерти предстоят, какво мисли за стойността на класическата музика днес и начините за привличане на младата публика - отговорите ни очакват в новото издание на “Анфас” в събота, 18 март 2017 от 20:30 ч.
 
Повторения на предаването  неделя (10.30ч.), сряда (21.00ч. ), вече и в четвъртък (от 18.30ч.) и събота, 25 март в полунощ.


ИЗБРАНО