Джош Холоуей в ”Изкуствен интелект”

14 март 2017 | 12:20 Дачев
Американският актьор Джош Холоуей беше „изгубен“ в продължение на шест години (в "Изгубени"), но вече може да бъде открит отново на малкия екран благодарение на AXN и сериала на CBS „Изкуствен интелект“ (a.k.a. "Специално разузнаване") - в ролята на Гейбриъл Вон, бивш военен от Делта Форс, който се сдобива с компютърен чип, инсталиран директно в главата му и се превръща в суперагент от ново поколение.

Трейлър 
 
Въпрос: Възможността да изиграете различен вид шпионин ли Ви привлече към шоуто?
Д.Х.: Определено търсех нещо по-различно. Технологиите се развиват много бързо и то не само относно комуникациите, но също и в посока осъвършенстването на човека. Това се случва сега – технологиите са в състояние да подобрят капацитета на човешкия ум, а това за мен е много интересно. Другото, което ме привлече е фактът, че моят герой по никакъв начин не губи човешкия си облик. Той е един обикновен американски войник, който в резултат от работата си се сдобива с мутация, която позволява с него да бъде извършен този експеримент.  Съпругата му е изчезнала безследно, той не спира да я търси и в един момент си казва: „Така и така ще си умра докато я търся, та какво толкова имам да губя... Слагайте проклетата джаджа в мозъка ми!“
 
Въпрос: Бихте ли описал Гейбриъл като мъж за 6 милиона долара?
Д.Х: Не, защото по никакъв начин не му личи, не е претърпял никаква физическа промяна. Той може да бъде застрелян, да бъде убит точно толкова лесно, колкото аз или Вие. Самият аз не бих искал той да е неуязвим супер-човек като Робокоп например, който е много повече машина, отколкото живо същество. Гейбриъл има един компютърен чип в главата си, който му осигурява неограничен достъп до информация и това е всичко. Промяната по никакъв начин не се е отразила върху физическото му тяло, не го прави по-силен или по-защитен, напротив – той може да бъде хакнат и прихваща компютърни вируси. Не му е спестена тази част от компютърния свят, която се проявява често в желанието ни да запратим лаптопа си с всичка сила към стената, защото се е прецакал (смее се). Точно това ме привлече най-силно, когато приех работата и много държах нещата да си останат такива. Все се чудех какво ще стане ако се пристасти към... полката например и през цялото време стриймва само полка? Или – какво ще стане ако не може да контролира информационния поток? Ами докато спи дали гаси компютъра? Героят ми въобще не е този супер агент, за който няма невъзможни неща, напротив – човекът си има доста проблеми, съвсем реален е.
 
Гейбриъл е едно от най-мощните оръжия на Америка, но е доста своенравен. Кой е по-голямата заплаха за него терористите или самият той за себе си?
Д.Х: Със сигурност терористите, но и неговата не е лесна. Той не се движи по устав, за него правилата са правила, но инстинктът му е по-силен и това е още нещо, което много ми харесва в него. Той е войник много повече отколкото компютърен специалист. Oбучавал се е в Делта Форс, бил е на бойното поле, свикнал е да взима инстинктивно решения по време на опасни, животозастрашаващи мисии, свикнал е да действа по този начин и да оцелява. Сега, това трябва да се промени, но е наивно да мислим, че в неговия случай това би било възможно на 100%. 
 
Гейбриъл е незавизим, твърдоглав и самодоволен, с което доста напомня на Сойер. По какво се различава от него?
Д.Х: Кодът, на който Гейбриъл се подчинява е кодът на честта. Дори когато изглежда груб и необуздан, той продължава да е патриот и войник. А кодът на Сойер беше: „Майната ви! Аз ще спечеля!“ (смее се).
 
През 2014 снимахте екшъна „Саботаж“ с Арнолд Шварценегер. Даде ли ви някои полезни съвети за екшън герои?
Д.Х: Не точно. Аз просто наблюдавах играта му. Той е изумителен, нямам думи! Първата ми среща с него беше директно на снимачната площадка, в сцена, в която рамо до рамо откриваме огън и вдигаме страшна пушилка. Това беше моят „терминатор“-момент! Аз стрелям по врага заедно с Терминатор! Уникално преживяване! А след това ни изпратиха да се обучаваме в SWAT, така че мога смело да заявя, че съм изключително добре подготвен за екшън герой и уменията ми са на вискоко ниво.
 
Няколко от бившите Ви колеги от „Изгубени“ като Майкъл Емерсън, Даниел Дае Ким, Джордж Гарсиа и Тери О'Куин също се появиха в продукции на CBS. Някакъв шанс някъде да се засечете?
Д.Х: Надявам се искрено да се засека с Даниел Дае Ким на Хаваите, да се излежаваме на плажа със свеж коктейл в ръка и да разпуснем, както ние си знаем (смее се).