Принцът с колело: Кирил Преславски

7 март 2017 | 07:51 Дачев
За първи път пред българска телевизия Кирил Преславски, синът на Симеон Сакскобургготски, говори за живота си, за завръщането в родината на баща си и за най-големия проблем в страната ни в момента, който според него е корупцията.
 
Интервю на Вяра Деянова за "120 минути" (проведено на английски език, с дублаж на български, излъчено на 05.03.2017 г.).
 
Принц Кирил е вторият син на цар Симеон Сакскобурготски и царица Маргарита. Официалното му монархическо название е Негово Царско Височество Кирил, княз Преславски и херцог Саксонски. Но то е само официално. Начинът му на живот разказва друго.
 
„Много съм щастлив тук, в Лондон. От една страна, съм анонимен, а и Лондон е много лесен град, много цивилизован за каране на велосипед. Това за мен е най-удобният начин за придвижване. В Лондон има голям проблем с паркирането. Трафикът също е голям. Обществения транспорт е препълнен. За мен най-лесно е да карам колело. А и така спортувам“.
 
„Живея в Лондон, защото работя тук. Работя много, затова излизам от къщи около 6:30 ч. сутринта. Карам колело до офиса. На път за работа се спирам във фитнеса и обикновено отивам в офиса в девет без петнайсет. Работя по цял ден, организирам срещи с клиенти, следя икономическите новини, анализирам информацията. Занимавам се с инвестиции и трябва да вземам бързо правилните решения. И така обикновено свършвам работа към седем вечерта.
 
И пътувам, два или три дни в седмицата. И от гледна точка водене на социален живот в Лондон съм много пасивен. Оставям си време, за да се видя със сина ми, който живее в Лондон. И така, животът ми тук се върти около работа, сина ми и пътуването“.
 
На въпрос остава ли му време, за да се усети като Кирил Принц Преславски или е 100-процента типичен икономист от лондонското сити, той отговаря: „През повечето време живея живот като всички останали. Но не мога да избягам от историческото наследство и се случва често да прочета нещо във вестника, попадам на нещо в интернет, свързано със семейството ми или миналото ни. Ще ви призная, че и когато уча заедно със сина ми за Втората световна война, когато го подготвям за изпити в училище, често се появява информация за моето семейство… Но през повечето време, живея нормален живот“.
 
Цялото интервю - във видеото.


ИЗБРАНО