Ерик Маккормак за ”Възприятия”

24 февруари 2017 | 11:33 Дачев
Канадският актьор Ерик Маккормак е известен основно с ролята си в култовия сериал „Уил и Грейс“, където печели ЕМИ и получава 5 номинации за Златен глобус. Той успява да впечатли феновете и с ролята на д-р Даниел Пиърс – ексцентричен невропсихиатър, който използва уникалния си наблюдателност, за да помага на федералните във „Възприятия“ (в България - по AXN).
 
Ерик е роден и израснал в Торонто и прекарва няколко прекрасни години в театъра, където участва в „Сън в лятна нощ“, „Хенри V“ и „Три сестри“.
 
Интервю:
Въпрос: „Възприятия“, сезон 2. Какво да очакваме?
Е.М.: Още в първия епизод ще станете свидетели на съдбовно откровение от страна на героя ми Даниел Пиърс, с което всички зрители от първия сезон вече са наясно, но никой от обкръжението му в сериала не подозира. Даниел се превръща в нещо много повече от застъпник и говорител на хората страдащи също като него от параноидна шизофрения. Той разглежда случаите, върху които работи с Кейт, на база на неговия личен опит с проблемите на психическото здраве. Неговата емпатия и застъпничество във втори сезон, го поставят в светлината на противоположността на класическия герой, по-скоро антигерой.
 
Изглежда времето, в което Даниел имаше притеснения да говори за състоянието си е отминало?
Е.М.: Да, определено е така. Благодарение на героя на Скот Уолф – Дони, бившия съпруг на Кейт, неговото състояние добива по-голяма публичност. Има един момент, в който бихте си помислили, че тази публичност ще го накара да се почувства зле, но той бързо осъзнава, че срамът и потулването на истината са всичко, срещу което се е борил през живота си. Той вярва, че е повече от заболяването си и не е редно да крие нещо, с което може да помогне на хората с подобни проблеми.
 
В какво състоянието на ума е Даниел? Там ли го намираме, където го оставихме в края на първи сезон?
Е.М. Иронията е, че той е в перфектно състояние на ума в началото на втори сезон, но това не е състоянието, в което зрителите биха се зарадвали да го видят. В първите 10 минути на първия епизод, сигурно ще решите, че е направо в страхотна форма, но... не се притеснявайте, това няма да продължи дълго. Трябваше да покажем, че повечето страдащи от параноидна шизофрения са непрекъснато под влиянието на силни медикаменти и за да са добре, трябва никога да не прекратяват употребата им, но това нямаше как да свърши работа за целите на телевизионното шоу и се наложи да му спрем лекарствата. 
 
Споменахте, че за втори сезон сте наблегнали по-сериозно на социологическите проучванията отколкото в първи, за да се придържате възможно най-близо до реалността.
Е.М. Да, може да се каже, че изчетох всичко, до което се добрах, особено относно изследванията и откритията в правните норми и стандарти, касаещи неврологичните заболявания. Работейки тясно със специалисти, достигнахме до доста сиви области в реалния живот от законова гледна точка, като например факта, че всяко деяние, за което се докаже, че е извършено под влиянието на силни лекарства, може да бъде оправдано. Смята се, че в тези случаи няма свободна воля и индивидите не могат да бъдат съдени по официалното законодателство в Обединеното Кралство. Това е една изцяло нова област в правото и как аз ще пресъздам шизофренията на Даниел зависеше изключително много от това, което прочетох. Проучванията и изследванията в областта бяха моята връзка с действителността, която ми помогна да поддържам правдоподобността на героя си.
 
Забелязва се доста напрежение между Кейт и Даниел в първия епизод, но заявката за зараждащи се чувства между тях все още ли е на дневен ред?
Е.М. Закачихме аудиторията за идеята, че Даниел се оправя толкова добре, че би могъл като всички останали спокойно да тръгне по срещи. Е, сега ще се наложи да напомним на същата тази аудитория това, което няма да й се иска да чуе. Тъща ми, например, сподели с мен колко доволна и облекчена се е почувствала от факта, че Даниел е започнал редовно да взима лекарствата си, но аз си знаех, че нямаше да го каже, преди да види как му действат те и колко е различен под тяхно влияние. Иронията тук е, че Даниел е сигурен, че Кейт не би искала да има нищо общо с човек в неговото състояние, но всъщност тя си пада точно по този Даниел, който не си пие лекартствата! Това може и да застрашава работата й понякога - но това е мъжът, от когото е привлечена и това е комбинацията, която привлича и зрителите.
 
В този сезон се появява бившият съпруг на Кейт - Скот Уолф. Как се работи с него?
Е.М. Когато снимаме много голяма част от времето, което прекарваме заедно с колегите, не е пред включените камери и затова вярвам, че винаги е по-добре колегите ти да са хора, с които да ти е приятно. Такъв е случаят и със Скот, макар че като екранен партньор основната му работа да е да ми трови живота. Беше страхотно да имаме Скот в шоуто, а смятам, че и за него беше много забавно, защото обикновено играе роли на свестни типове, а тук е доста дразнещ.
 
Епизодична ли е ролята на Скот или ще го гледаме повече време?
Е.М. Не е епизодична, през целия сезон се навърта наоколо въпреки моето усещане, че няма как да се задържи дълго, след като така усърдно подклажда лудостта на героя ми, но сценарият определено има нужда от подобни дразнители, за да вървят нещата напред.

Макс Левицки все още играе голяма роля в професионалния живот на Даниел. Беше ли засегната кариерата му от случката в края на първи сезон?
Е.М. Да, абсолютно и съвсем скоро, след като Даниел отново се завърне към обичайното си състояние без лекарства, Левицки отново ще е този, който ще успява да го задържа на повърхността. Помощта му е от огромно значение.
 
Но и Левицки има нужда от Даниел, не само Даниел от Левицки. 
Е.М. Да, така е. В края на миналия сезон видяхме, как Даниел го приема за даденост, но определено има голяма нужда от него. Макс е бил медицинска сестра, той отвежда Даниел в усмирителна риза, така се срещат. Даниел се отнася доста зле с него, но във втори сезон ще научим много повече за живота му и тяхната обща история от миналото.

Ще видим ли нови звезди в актьорския състав? 
Е.М.  Да, в този сезон се включват Джобет Уилямс, която играе майката на Даниел и Джуд Хърш, който има главна роля в една от любимите ми халюцинации в този сезон.
 
Кое е това, което най-много ти харесва в ролята на Даниел? Изглежда трудна работа.
Е.М. Да, на момента е доста трудно, но това също е част от нещата, които ми харесват. Харесват ми речите, които държи, тежките думи, тежките емоции. Но сякаш най-много харесвам неговата непредвидимост. Той е непредвидим за мен, за публиката, за екипа. Именно тази непредвидимост поддържа интереса и внася допълнителен живец в историята.
 
Какво обичаш да правиш най-много, когато не си на снимачната площадка? 
Е.М. Да обикалям Ванкувър или Лос Анджелис с „Веспа“-та си, с моето дете зад гърба ми и да ходим на плаж. Това са нещата, с които най-много си почивам.


ИЗБРАНО