Мрачното лице на съвременна Турция

17 февруари 2017 | 16:47 Дачев
Турция в залеза на демокрацията” – на 18 и 19 февруари по bTV, филм на Иван Георгиев
 
Тази събота и неделя от 19.30 ч. в „bTV Репортерите” ще говорят оцелелите след арестите, репресиите и убийствата в Турция по време на Ердоган. Един от най-ярките турски дисиденти и съпругата му - Джан и Дилек Дундар - ще разкажат своята история.
 
След като разкрива, че турската държава изпраща оръжие на ислямските терористи в Сирия, главният редактор на вестник „Джумхюриет” е осъден на близо 6 години затвор за „разкриване на държавна тайна”. В деня, в който чува присъдата си миналата година, Джан Дундар оцелява при опит за покушение в центъра на Истанбул, след като съпругата му застава на пътя на куршумите. 
 
За мъчителната кауза на инакомислещите и преследването на всички опити за свободно слово – едно разделено от властите семейство ще нарисува пред камерата мрачната картина на съвременна Турция.
 
В двете части на филма „Турция – в залеза на демокрацията”, водещият и репортер на "bTV Новините" Иван Георгиев, операторът Борис Пинтев и монтажистът Калояна Славова ще потопят зрителите в процесите, трансформиращи южната ни съседка в държава, управлявана от кървав, авторитарен режим. Турски журналисти, преживели уволнения, арести и гонения, също ще застанат пред камерата на българския екип.
 
За завръщането на средновековните мъчения и залеза на демокрацията половин година след опита за преврат – зрителите ще чуят и историята на един от тези, които не се страхуват да кажат: „Аз съм гюленист!".