Филм на Мая Вапцарова за Джебел

18 февруари 2017 | 07:58 Дачев
Будният Сухиндол - исторически щрихи
(образователен документален филм за културно-исторически туризъм)
- само по TVT на 18 февруари 2015 г., събота: от 14:00 и от 20:00 ч. 
 
Задълбаеш ли в миналото на Сухиндол, неизменно откриваш, че това е сред най-старите, сред най-известните през повечето времена и едни от най-богатите селища у нас, към които природата, времето и историята са били доста щедри. Доказателство са десетината книги, посветени на Сухиндол, както и многобройните сведения в централния и местен печат още от Възраждането до наши дни. После – това са богатите на история и факти църква в града, читалище, образователно дело, винопроизводство...
 
Но началото е поставено някъде в неолита – открито е селище от този период, след това и в Античността... А хубавото е, че днес нито читалищната дейност е прекъсната, нито лозарството и винарството – напротив, с малки изключения около тях се върти животът в Сухиндол.
 
* * * * * * *
 
Джебел. В сърцето на Източните Родопи
(образователен документален филм за културно-исторически туризъм)
 - премиера по TVT на 19 февруари 2017, неделя, от 14:00 и от 20:00 ч.
 
Че Родопите са място, където природата щедро е дарявала всичко необходимо за оцеляването на човека, ще се уверим с документалния филм "Джебел. В сърцето на Родопите", който Телевизия Туризъм показва премиерно през настоящата седмица в рубриката си за културно-исторически туризъм. А районът е любопитен, защото макар и малка община, Джебел е богата на исторически забележителности. Например - скалите около село Овчево, където се намира едно от най-интересните тракийски светилища - две пещери, като очи на чудовище, което сигурно е всявало ужас и на самите му създатели.
 
 В зелените скути на Родопите край Джебел се крият много от чудесата на България, сигурна е сценаристът и режисьор Мая Вапцарова, която ни го показва в тази добронамерена, чистосърдечна и откривателска продукция на "TRIERA Studio".


ИЗБРАНО