Тръмп остава изпълнителен продуцент на ”Звездни стажанти”

9 декември 2016 | 15:03 Дачев
В ексклузивен материал от вчера, "Варайъти" съобщава за полученото от тях потвърждение от страна на MGM, че новоизбраният президент на САЩ - Доналд Тръмп запазва позицията си на изпълнителен продуцент на телевизионното предаване, което го направи известен - риалити шоуто "Celebrity Apprentice” ("Звездни стажанти") по NBC.

След две години пауза, шоуто се връща на екран от 2 януари за своя 15-ти сезон от 2004 г. насам с новия си водещ - Арнолд Шварценегер. NBC са поръчали 8 нови епизода от "The New Celebrity Apprentice".
Статусът на Тръмп в предаването бе под въпрос от момента, в който той издигна кандидатурата си през юни 2015 г.

Името на Тръмп ще бъде изписвано в кредитите на шоуто на второ място - след името на създателя на поредицата, Марк Бърнет, и преди името на водещия Шварценегер, който също е един от изпълнителните продуценти заедно с Пейдж Фелдман и Ерик Ван Уагенен.

По-големият проблем за MGM, NBC и Белия дом обаче е заплащането, което е дължимо на Тръмп. Не е известно какъв е хонорарът му на епизод, но се предполага, че е в долната част на 5-цифрените числа, което е минимумът. Продуцентът ще получава възнаграждението си през MGM - продуцентската къща зад шоуто, а не през телевизията (NBC).

MGM обаче не коментира в конкретика финансовите подробности на участието на Тръмп. Говорителката на Тръмп - Хоуп Хикс (Hope Hicks) потвърди, че Тръмп е запазил финансовия си интерес в продукцията: "Мистър Тръмп има голям дял в шоуто и го обсъди с Марк Бърнет".
Самият Бърнет бе собственик на франчайза, докато продаде фирмата си "One Three Media" на MGM през 2015 г.

За 15 декември в Ню Йорк Доналд Тръмп е насрочил пресконференция, на която ще сподели плановете си да се раздели с много свои бизнес начинания, след като положи клетва като 45-ия президент на САЩ на 20 януари във Вашингтон.

* * * * * * *

Тръмп има и дял в печалбите на формата, който е продаден в различни държави след старта си преди 12 години. Последното издание на “Celebrity Apprentice” в американски ефир бе през февруари 2015 г. През юли същата година MGM прекрати отношенията си с Тръмп поради обществената реакция срещу неговите твърдения, че много мексикански имигранти за престъпници и изнасилвачи. През октомври 2016 г. Бърнет се дистанциира от кандидатската кампания на Тръмп с думите, че "отрича ненавистта, разделението и женомразството, станали много неудачна част от тази кампания". Така или иначе, Бърнет подкрепя кандидатите на Демократическата партия.

Въпреки потенциалния конфликт на интереси, Тръмп не е първият президент, получаващ проценти по време на мандата си. Президентът Обама обаче дари своя хонорар от издателство "Alfred A. Knopf" за негова книга от 2010 г. за благотворителност към децата на ветерани-инвалиди.

Все още предстои NBC да публикува окончателния списък на кредитирания състав на “New Celebrity Apprentice” в своята интернет страница за медиите. Днес ще се състои и пресконференция на шоуто в Лос Анджелес, в която ще участват Шварценегер и Бърнет.

Бърнет се е срещнал с Тръмп тази седмица в Ню Йорк и според достоверен източник на "Варайъти" дори ще подпомогне планирането и организацията на събитието по встъпването му в длъжност, ръководено от Стефани Уинстън Уолкоф (Stephanie Winston Wolkoff). Тя е известен независим организатор на събития, която от десетилетие насам прави ежегодния благотворителен бал и гала вечер "Met Ball" в полза на Института по костюми към Музея на изкуството „Метрополитън“.


ИЗБРАНО