„Война и мир” по БНТ1 от понеделник

7 декември 2016 | 12:51 Дачев
Известни български актьори дублират минисериала на BBC
 
Най-новата екранизация на „Война и мир” ще има своята премиера и в България. БНТ тази година откупи правата за излъчване на поредицата, която вече бе обявена за "най-успешната и мащабна" адаптация по едноименния роман на Лев Толстой. 
 
Трейлър
 
Обществената медия започва да излъчва сериала от понеделник, 12 декември. Зрителите ще могат да проследят разказа за любовта, войната, надеждите и мечтите в 6 епизода в понеделник, вторник и петък от 21:55 до 23 ч.
 
Адаптацията е направена от самия Андрю Дейвис /автор на екранните версии на „Гордост и предразсъдъци” и „Панаир на суетата”/. Последният епизод на „Война и мир” бе излъчен през март тази година по BBC1 и сериалът се превърна в един от най-гледаните във Великобритания.
 
* * * * * * *
 
Телевизионната екранизация на „Война и мир” е създадена под режисурата на Том Харпър, а в главните роли ще видим Пол Дейно, Лили Джеймс, Джеймс Нортън, Том Бърк и др. В центъра на сюжета е любовният триъгълник между Наташа Ростова, Пиер Безухов и Андрей Болконски. В момента на запознанството им, младата графиня е мечтателна, безгрижна и се интересува само от първия си бал.  Пиер е незаконен син на богатия княз Безухов и все още живее само за развлеченията, хазарта и пиянските сбирки. А красивият княз Болконски бърза да замине на война, за да промени дотегналия му безсмислен начин на живот. Тези драматични герои, водени от силни чувства на любов, омраза, дълг и вина, претърпяват сложно развитие. 
 
Действието обхваща периода между две войни, като включва военни действия и мирни светски събития. Личните драми във филма са повлияни от епохата и нравите на Русия през 19 век. На фона на трагичните исторически събития от това време са показани и съдбите на няколко дворянски семейства. 
 
* * * * * * *
 
За дублирането на епичната продукция на български език, БНТ1 се довери на актьорите Владимир Пенев (дублира Андрей Болконски), Биляна Петринска (Наташа Ростова), Калин Сърменов, Николай Николов (Пиер Безухов), Даниела Йорданова, Симеон Владов
 
* * * * * * *
 
За да се запази размахът на оригиналния текст на Лев Толстой, ролите са над 100, а по време на баталните сцени са ангажирани повече от 1 000 статисти. Снимките на грандиозния проект са реализирани в Русия, Латвия и Литва. BBC има изключителното щастие да снима в Екатерининския дворец. Разрешението е дадено по две основни причини: отличната репутация на британската медия в пресъздаването на исторически драми и факта, че в основата на продукцията е шедьовърът на руската литература - „Война и мир”. Идеалното място за първия танц на Наташа Ростова и княз Андрей Болконски е именно в „Залата на светлината” в двореца.
 
Всички костюми за сериала са подробно и добросъвестно проучени, за да бъдат максимално близки до оригиналите. За филма са създадени множество хусарски униформи. Всяка от тях е ръчно изработена - има 180 копчета и по нея са вшити 49 метра ширит, колко е висока Триумфалната арка, например. Бижутата са създадени на базата на най-прекрасните модели от 19 век. Всички те са изработени специално за екранизацията на „Война и мир“ от московски бижутер. 
 
Ако надникнем зад кулисите, ще разберем, че всичките хиляда статисти са преминали обучение в армейски умения в специално създаден за целта тренировъчен лагер, ръководен от бивш член на британската армия. 
 
Снимките на филма са отнели над 5 месеца, а за да се появят на екрана шестте прекрасни епизода са били нужни над 1 200 часа монтаж. 
 
Тези усилия, обаче, не биха довели до успех без великолепния текст на Лев Толстой. Не случайно този сериал е обявен за най-успешната адаптация по класическо литературно произведение. „Война и мир“ се появи за първи път на телевизионния екран през януари 2016 г. и шест месеца по-късно бе излъчен и по Първи канал на руската обществена телевизия при огромен зрителски интерес.


ИЗБРАНО