Иван Яхнаджиев – герой в поредицата ”V.I.B.”

7 декември 2016 | 12:15 Дачев
Филм за художника Иван Яхнаджиев ще видят зрителите на Bulgaria ON AIR в две поредни издания на "Very Important Bulgarians" с автор Биляна Митева - в две поредни недели, на 11 и 18 декември от 15 часа.
 
Картини на Иван Яхнаджиев притежават частни колекционери от САЩ, Япония, Швеция, Франция и още много държави по света. Произведенията му са и част от колекциите на Софийска градска художествена галерия, Историческия музей и Националната художествена галерия.
 
Авангардистът Яхнаджиев е от световните пионери в бодиарта - още от зората на това изкуство, когато то още е далече от печелившата световна индустрия. Заедно със сина си, той притежава две галерии в Италия.
 
В предаването Янханджиев разказва за детството си в София, за баба си, която го насочва към изкуството и му купува първите бои, за отношението на властите през 90-те години към него като художник, осмелил се да рисува върху голо тяло, както и за бодиарта като бизнес. Зрителите ще се запознаят и с малките 10-годишни ученици от класа му, които нерядко го карат да взима самолета до София.

Вълнуващата история на Иван Яхнаджиев ще се излъчи в биографичния филм в две части х30 мин.


ИЗБРАНО