14-те най-оригинални римски папи на екран

3 декември 2016 | 13:33 Дачев
Негово светейшество е изобразяван като зайче, затворник в сталински лагер, киборг и дори жена - проучване на КиноПоиск

Несъществуващият папа Пий 13, изигран блестящо от Джуд Лоу в 10-те епизода на сериала на Сорентино "Младият папа" (28 октомври - 25 ноември по HBO), е далеч не първият одиозен понтификат в историята на киното и телевизията. Римските папи неведнъж са били интриганти и светци на екрана, законодатели в модата и дори жени. Колкото е по-скорошен един филм или сериал с участието на папа, толкова по-голям сарказъм се струпва около главата му. От спокойното изобразяване на исторически легенди, свързани с папския престол, се преминава към критика и порицаване на бюрократичния Ватикан и в днешно време се стига до две посоки на развитие на образа: безусловно очовечаване или безусловно принизяване до карикатура.

- Кирил I, затворник от лагерите
Филмът "Обувките на рибаря" (САЩ, 1968 г.) представя папа с произход от социалистическа държава. Драмата излиза в разгара на Студената война, като Антъни Куин играе бившия изгнаник в ГУЛАГ, Лвовския архиепископ Кирил Лакота - реформатор на католическата църква. Сценарият се оказва пророчески и 10 години по-късно за папа е избран 58-годишният поляк Йоан Павел II - един от най-младите в историята, първи неиталианец от 1522 г. насам и първи от славянски произход. Както измисления папа Кирил, така и той се стреми да се държи просто - например не носи тиара, за да подчертае, че е раб на рабовете божии.

- Йоан VIII, жена
През 1972 г. излиза британският "Pope Joan" ("Папеса Йоана") и в него виждаме не само първия понтификат-жена (актрисата Лив Улман), но и уникалната по рода си целувка между императора на Свещената римска империя и римския Папа. В основата на сюжета е легенда - че такава се е издигнала до папа под името Йоан VIII, но съществува и по-късна версия - по романа "Pope Joan" от 1996 г. на американската авторка Дона Крос, екранизиран през 2009 г. от Constantin Film (Германия) под името "Die Päpstin" ("Папеса Йоана"), на английски език в копродукция с Великобритания, Италия и Испания. Във втория филм историята обаче е представена по-скоро като тържество на феминизма.

- Папата на Фелини: моден експерт
Във филма си "Рим" (1972 г.) Федерико Фелини представя папата в кратък, но безжалостен епизод: парад на църковната мода във Ватикана. Моделът "монах-мисионер" е специален комплект за тропиците, а костюмът "чиста гургулица" включва белоснежно боне с изпънати краища, приличащи на крилата на чайка. Изисканото дефиле се завършва от самия Папа, издокаран в ослепителни одежди, декорирани с фолио, стъкло и полиетилен... Заради тази сцена филмът е подложен на жестока цензура, но именно тя вдъхновява редица дизайнери за новите им колекции. В края на 90-те години, по мотиви от костюмите на филмовото студио Cinecitta, са ушити церемониалните дрехи за епископи и свещеници, а римският дизайнер Гай Матиоло дори подарява на Йоан Павел II четири подобни костюма. По този начин папата се превръща в реформатор и на италианската мода!

- Лъв XIV: беглец
Американският филм "Saving Grace" от 1986 г. е екранизация на едноименен роман и в него измисленият папа Лъв XIX е изигран от родения в Шотландия италиано-ирландски актьор Том Конти, тогава на 45 години. Образът е израден по начин, наподобяващ персонаж на Дисни: милостив и добросърдечен, той помага на глухо момиче, на бедни и на сакати. Новоизбран за папа, Ватиканът го задушава в добротата му и той бяга, за да помага на жителите на разорено италианско село.

- Давид I: шишко
В английската комедия "Папата трябва да умре" (1991 г.) шотландският актьор Роби Колтрейн играе случайно попаднал на престола папа, който се бори не само с местната мафия и прогнилия Ватикан, но и с навика си да похапва обилно и вкусно. След като продуцентите на филма преценяват, че оригиналното му име "The Pope Must Die" няма шанс за успех в САЩ, те добавят една буква и го променят на "The Pope Must Diet" ("Папата трябва да отслабне").

Вижте останалите 9 примера в оригиналния материал на Диана Григорьева.


ИЗБРАНО