„В кадър“ на БНТ1 с 3 документални филма за образованието

2 ноември 2016 | 16:49 Дачев
Журналисти на обществената телевизия в търсене на диалога между учители, ученици и институции
 
Ден след честването на празника на народните будители, рубриката „В кадър“ на БНТ1 посвещава три документални филма на проблемите в българското училище. 
Поредицата от документални филми в рубриката „В кадър“, посветена на проблематиката в българското средно образование, е по идея на Даниел Чипев – директор на Дирекция „Информация“ на БНТ, а продуцент е Петя Тетевенска
 
Първият филм от поредицата, който зрителите могат да гледат днес, е „Живот като метафора“ на Горан Благоев. Главна героиня в него е учителката по литература Стамена Димова – един достоен пример за съвременен будител.
Документалната лента разказва нейната невероятна семейна история. Стамена Димова е дъщеря на един от министрите в последния кабинет на Константин Муравиев. Като малка, на 8 срещу 9 септември 1944 г., тя сънува предстоящите събития. Тогава тя е евакуирана в Панагюрище заради бомбардировките и не  подозира какво се случва с баща ѝ в София. На сутринта новините от радиото пресъздават съня на Стамена Димова. 
 
„Исках да направя филм за нея и нейния баща – „Да сънуваш 9-ти“. Това не се случи, но се радвам, че сега зрителите ще могат да видят историята на Стамена в рубриката „В кадър“ на БНТ. Тя е учител във всяко едно отношение“, споделя Горан Благоев, който е и сценарист на филма. Режисьор е Борислава Димова. 
 
„За мен учителстването беше спасение. Аз съм родена в началото на пролетта и, дали е от това не знам, но имам пиетет към всичко, което израства, всичко, което потегля към слънцето, просто ме привлича. В учителстването има нещо такова“, споделя героинята на филма „Живот като метафора“. Стамена Димова е един от знаковите учители на Класическата гимназия и до днес нейни възпитаници споделят, че срещата им с нея е привилегия,  променила живота им. 
 
* * * * * * *
 
„Без съмнение много е изговорено за българското училище, още повече се говори за езика на медиите. Ние решихме да видим какъв е езикът на българското училище, какви послания отправя то към всички нас, защото езикът не е просто набор от граматически правила, езикът е послание, начин да комуникираш, който променя и двете страни в процеса – учителите и учениците“, споделя Петя Тетевенска.
 
* * * * * * *
 
Вторият филм от поредицата се казва  „12-ти А“ и ще бъде излъчен следващата сряда (9-ти ноември 2016). Автор и режисьор е Николай Василев, който ще представи гледната точка на учениците от малкото с. Краище, Югозападна България, към съвременното българско образование. 
 
Полемичният филм „Училище под удара на закона“ на журналистката Елиана Димитрова ще затвори трилогията. Документалната лента ще покаже как новоприетия през лятото закон за училищното образование се прилага на практика и какви проблеми възникват от това. Филмът ще бъде излъчен на 16-ти ноември 2016 (сряда). 
 
* * * * * * *
 
Рубриката за документални филми „В кадър“ се излъчва всяка сряда от 22:30 ч. по БНТ1.


ИЗБРАНО