Вратите на мрака (неделя, NOVA)

28 октомври 2016 | 23:58 Дачев
Премиерен игрален филм (Канада, 2015 г.), непоказван досега в България.

Мистъри хорър-трилър на германския режисьор Ули Едел с оригинално заглавие "Pay the Ghost" - в свободен превод, "Платете на призрака". По едноименния разказ на британския автор Тим Лебън, пишещ в жанра хорър-тъмно фентъзи. Разказът е публикуван за първи път в антологията "October Dreams" (2000 г.) на американското издателство "Cemetery Dance Publications".

Филмът е заснет в Торонто, Канада, макар че действието се развива в Ню Йорк. Детето-актьор Джак Фултън печели за ролята си наградата "Joey" (Ванкувър), а в главните роли са Никълъс Кейдж и Сара Уейн Калис (от "Бягство от затвора" и "Живите мъртви").

Сюжет:
Една година след изчезването на сина му по време на карнавал за Хелоуин, Майк Лофърд (Кейдж) е преследван от зловещи образи и ужасяващи съобщения, които не може да си обясни. Заедно със съпругата си Кристен (Калис), той няма да се спре пред нищо, за да разкрие мистерията.
 
Не след дълго двамата откриват, че отмъстителен призрак отвлича по едно невръстно дете на всеки Хелоуин - и ако родителите не го открият за определен период от време, то изчезва завинаги в отвъдния свят...

* * * * * * *

Хелоуин е езически маскарад в англоезичните страни на 31 октомври. Съвпада с католическия празник "Вси светии" (1 ноември); православната църква отбеляза "Всички светии" на 26 юни и на 3 юли 2016 г.



ИЗБРАНО