Злото ражда добро, а доброто – зло: „Карбовски: Втори план”

28 октомври 2016 | 08:41 Дачев
В съботния 29 октомври Мартин Карбовски ще представи един различен проект за доброто и злото, добродетелите и греховете, правдата и неправдата – история, в която доброто слугува, докато злото царува, а във втория план е самият Карбовски.
 
Предаването му вече е от 18 ч.
 
В епизода "Направи добро" на документалната поредица Карбовски казва:
„Това е една история за мен и за цяло едно село, което трябва да ми прости онова, което сторих – не като журналист, а като човек. Помните ли, преди време имаше една жена, която продаде детето си в Гърция? Там нарекоха детето „русия ангел“, защото то беше албинос. Познавам неговата майка – казва се Сашка. Преди повече от две години на моя въпрос: „Ти, Сашке, защо продаде детето си?”, Сашка отговори – „Защото исках да си купя къща”. Питах я Сашка: „Ако имаш къща – ще престанеш ли да продаваш децата си?”. Тя каза – да.
 
Речено - сторено. Събрахме пари и купихме една стара българска къща на Сашка в българското село Ветрен. Две години по-късно отидох в село Ветрен, за да кажа на Сашка, че за пореден път аз няма да й плащам водата. Обаче тоя път в селото ме нападнаха селяните. Наругаха ме, само дето не ме набиха!”.
 
Какъв проблем им е създал – журналистът ще разкаже. Тогава той ще вземе решение и какво да прави с наемателите си - в зависимост от това какво ще отговорят зрителите на bTV на неговите въпроси: Ако намерите две деца, заключени цял ден в една барака – ще подминете ли, ще ги оставите да плачат ли? Ако някой си продава детето, защото няма къща – без къща ли ще го оставите? И най-важният въпрос -  как се постъпва в такава ситуация? Трябва ли едни деца да бъдат изхвърлени през зимата на улицата заедно с многобройното си семейство или трябва селяните да плачат и кълнат, докато селото им изчезне? 
 
Или ще се окаже, че е най-добре човек нищо да не прави – дори добро. Защото правейки добро на едни, не знаем какво зло сме сторили на други…
 
Казано с други думи – и тази събота „Карбовски: Втори план” продължава да провокира в търсене на историята и истината под повърхността. 


ИЗБРАНО