”Промяната”: Емилиян Кадийски номиниран за Глобален учител

20 октомври 2016 | 15:04 Дачев
Инициатива на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева
 
Победителят от 2014 г. в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп - "Промяната", Емилиян Кадийски от "Враца Софтуер Общество" - е сред тримата учители от България, номинирани в конкурса за глобалната учителска награда "The Global Teacher Prize 2017".
 
Наградата "Глобален учител" се присъжда от фондацията „Варки“ под патронажа на шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, вицепрезидент на Обединените арабски емирства, министър-председател и емир на Дубай.
Наградата предоставя приз от $1 милион годишно - на изявен учител с изключителен принос към професията.
 
Целта на наградата е да подчертае важността на учителите и факта, че по целия свят усилията им заслужават да бъдат признати и оценени. Тя се стреми да признае въздействието на най-добрите учители не само върху техните ученици, но и върху общностите около тях. 
 
Академията по присъждане на наградата включва държавни служители, директори на училища, членове на научни дружества, журналисти, предприемачи, директори на компании и учени от целия свят. 
 
* * * * * * *
 
Емо и неговите колеги Теодор Константинов и Илиян Димов основаха „Враца софтуер общество” през 2014 година с мисията да създадат ИТ-общество във Враца, което чрез качествено образование дава възможност на врачани да работят предизвикателна и добре платена работа в родния си град. Освен в неговия ИТ център, Емо е учител по информатика и програмиране в ПТГ „Н. Й. Вапцаров”, гр. Враца. Подготвя ученици с постижения на национални олимпиади по информационни технологии. 
 
В момента тече записването за 9-месечните безплатни курсове по програмиране на Враца Софтуер Общество. Всеки, който смята, че програмирането може да стане  негова страст и професия, може да се запише на адрес: http://school.vratsasoftware.com/train-devs/
 
На 22 и 23 октомври 2016 г. във Враца, за трета година, Емо и Тео и компания организират най-голямото ИТ събитие в северозапада – "Code Week" Враца, част от Европейската седмица на програмирането. Целта на събитието е гражданите на град Враца и региона да се запознаят с модерните възможности за работа в най-успешния сектор в България – ИТ. Откриването ще бъдe в събота от 9:45ч в спортната зала на ППМГ, а закриването в неделя от 17:00ч на същото място.
 
Миналата година участваха 250 участника и 20 лектора, като целта ни тази година е да се съберат 300 участника. Участие в събитието ще вземе и Дейвид Раденков, част от продуктовия екип на "Нетинфо", който ще разкаже повече за практиката и ИТ професията на участниците.


ИЗБРАНО