”Западен свят” по HBO от понеделник

29 септември 2016 | 14:52 Дачев
Сериалът на НВО "Западен свят" е базиран на едноименния филм от 1973 г. на Майкъл Крайтън.

Вижте трейлър с български субтитри.

Създадетели на новата фантастична поредица са Джонатан Нолан и Лиса Джой, които са и изпълнителни продуценти и сценаристи, а Нолан е и режисьор. Участват звездите Антъни Хопкинс, Ед Харис, Евън Рейчъл Ууд, Джеймс Марсдън, Танди Нютън и Джефри Райт.
 
„Westworld“ започва първия си сезон от 10 едночасови епизода на 3 октомври по НВО, в 04:00 и в 21:00 ч. българско време. Епизодите ще бъдат на разположение и онлайн на www.HBOGO.bg
 
Развиващ се на кръстопътя на близкото бъдеще и въображаемо минало, сериалът е мрачна одисея за зората на изкуственото съзнание и бъдещето на греха и изследва свят, в който всяко човешко желание, независимо дали е благородно или низко, може да бъде задоволено.
 
Сред основните персонажи в „Западен свят“ са:
 
- Д-р Робърт Форд (Антъни Хопкинс), брилянтен, тих и дълбок, творческият директор, главен програмист и основател на „Западен свят“, който има безкомпромисна визия за парка.
- Човекът в черно (Ед Харис) е квинтесенцията на чистото зло у един човек.
- Долорес Абърнати (Евън Рейчъл Ууд) е красива и мила провинциалистка, дъщеря на фермер, която започва да открива, че цялото й идилично съществувание е всъщност една сложно-устроена лъжа.
- Теди Флъд (Джеймс Марсдън), новодошъл в малкия град в прерията, скоро проявява както чара, така и таланта си с револвера. 
- Красивата, остра като бръснач Мийви Мили (Танди Нютън) е гениална в разчитането на човека отсреща и съвършена в оцеляването, но цялото й отношение а ла „от там, където отивате вие, аз се връщам“ ще бъде поставено на изпитание.
- Бърнард Лоуи (Джефри Райт) е брилянтен, благороден ръководител на програмния отдел на парка, чиито прецизни наблюдения над човешката природа са източник на  безгранично вдъхновение за творбата на живота му: да създава изкуствени хора.

Сред останалите персонажи са:
- Шарлът Хейл (Теса Томпсън) е мистериозен и умел провокатор с уникален поглед към „Западен свят“.
- Тереса Кълън (датската актриса Сидсе Бабет Кнудсен), ръководител на „Качествен контрол“ на „Западен свят“, е отговорна за това парка да не изпадне в сътояние на хаос без сценарий.
- Нов посетител, Уилям (Джими Симпсън) първоначално е предпазлив с по-сладострастните атракции на парка, но малко по малко открива по-дълбоки значения.
- Хектор Ескатон (Родриго Санторо), вечният „най-търсен“ бандит на „Западен свят“ е привърженик на теорията, че Западът е диво място и единственият начин да оцелееш е ти да станеш хищникът.
- Елси Хюс (Шанън Удуърд), ироничната изгряваща звезда на Поведенческия отдел, е натоварена със задачата да диагностицира странните прояви в държанието на приемниците в парка.
- Армистис (норвежката актриса Ингрид Болсьо Бердал) е див боец и брутален престъпник, чиято жестокост е равна единствено на изключителната й лоялност към съзаклятниците й.
- Клемънтайн (арменската актриса Анджела Сарафян), една от най-популярните атракции на „Западен свят“, е майстор в завоалирането.
- Стъбс (Люк Хемсуърт) е здраво стъпилият на земята ръководител на Сигурност, натоварен с наблюдението на интеракциите между приемници и гости на парка. 

В ролите ще видим още Бен Барнс, Саймън Куотърман, Клифтън Колинс мл. и други.
 
* * * * * * *
 
Дж. Нолан казва: „Като надграждаме невероятно провокативната концепция на оригиналния филм, ние искахме да повдигнем въпроса:  Ако можехме напълно да се потопим в една фантазия, в която можем да правим каквото си поискаме, щяхме ли да открием неща за себе си, които не ни се ще да знаем?“
 
Колегата му - сценарист Л. Джой добавя: “Също искахме да изследва какво означава да бъдеш човек отвън навътре – през очите на „приемниците“: достоверните герои с изкуствен интелект, които са главната атракция на парка. Това е размисъл над съзнанието, неговата благословия и бреме, красиво олицетворени от забележителния ни актьорски състав.”


ИЗБРАНО